Влада

​Житомирська облрада має намір віддати Центру Довженка майже сотню копій старих фільмів

17 May 2018, 12:18

Державне підприємство «Національний центр Олександра Довженка» може безкоштовно отримати 83 фільмокопії з архівів комунальної установи «Обласний культурно-мистецький центр» Житомирської обласної ради.

Проект рішення сесії облради «Про передачу частини фільмокопій» 16 травня опублікували на сайті обласної ради.

Ініціатором передачі копій є Національний центр Олександра Довженка.

«Передати безоплатно зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області, з балансу комунальної установи «Обласний культурно-мистецький центр» Житомирської обласної ради частину фільмокопій у кількості 83 фільми, на загальну суму 11233,00 грн (одинадцять тисяч двісті тридцять три) згідно з додатком, у державну власність, на баланс державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», з віднесенням до сфери управління Міністерства культури України, для використання в просвітницьких цілях. Рекомендувати державному підприємству «Національний центр Олександра Довженка» як ініціатору передачі узгодити пропозицію про передачу частини фільмокопій з Міністерством культури України», - йдеться в проекті рішення.

Начальник КУ «Обласний культурно-мистецький центр» Володимир Пилипчук у коментарі 16 травня розповів Житомир.info, що комунальна установа, керівником якої він був призначений у січні 2016 року, перебуває у стані ліквідації, і він зараз є головою ліквідаційної комісії.

Зі слів Володимира Пилипчука, йдеться про копії старих плівкових фільмів радянських часів, деяким з яких по 40 років.

«Спочатку велася мова про те, щоб оцифрувати в умовах Центру Довженка близько 300 фільмокопій, частина з яких є ексклюзивними, з умовою повернення їх нашій комунальній установі. Вони старі, частина кінофонду не підлягає реставрації, але частина і досі є затребуваною в установах, санаторіях нашої області, де ще є обладнання для демонстрації плівкових фільмів, і ці фільми ще «крутяться», вони є затребуваними. Ми маємо по 2-3 копії цих фільмів, і зараз мова йде про передачу 83 фільмокопій на Київ для поповнення національних фондів. Чи будуть вони передані, залежить від волі депутатів», - сказав Володимир Пилипчук.

У додатку до проекту рішення розміщений перелік добре відомих фільмів радянської доби, як от «В джазе только девушки», «Улица 13-ти тополь»,«До последней минуты»,«Летят журавли»,« Мой ласковый и нежный зверь»,«Холодное лето 53-го». Залишкова їх вартість коливається від 64 до 255 гривень.

Нагадаємо, житомирянин Сергій Бовкун повертає із забуття старі документальні стрічки, зокрема, про Житомир та відомих у наших краях людей.



Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фільм кіно стрічка облрада  
Матеріали по темі