Місто

​Унікальна кінострічка про перший житомирський «майдан» та конкурс краси 1990 року

15 May 2018, 13:44

90-ті роки минулого століття зазвичай називають бурхливими. Яким був 1990 рік у Житомирі, задля чого люди виходили на вулиці і яким був перший театралізований конкурс краси, можна подивитися у фільмі 28-річної давнини, який від 15 травня доступний всім на YouTubе.

18-хвилинну документальну російськомовну стрічку «Житомирська весна-1990» виклав у вільний доступ житомирський журналіст Сергій Бовкун.

«Знайдений унікальний хронікальний фільм, знятий житомирськими документалістами навесні 1990 року. У кадрі - виборча кампанія до Верховної Ради УРСР, передвиборні мітинги в Житомирі, місцеві активісти та політики Алла Ярошинська, Яків Зайко, Віталій Мельничук та інші. Через 28 років події того першого житомирського «майдану» сприймаються по-різному - але від цього не перестають бути унікальними», - зазначає Бовкун у своєму фейсбук.

Журналіст зауважує, що копія фільму «Житомирська весна-1990» збереглася в архіві одного з його авторів - житомирського режисера і оператора В'ячеслава Майбороди.

Починається стрічка з кадрів першого театралізованого конкурсу «Житомирська красуня», який пройшов на сцені драмтеатру напередодні нового 1990 року. Розповідається про початок роботи в Житомирі спільноти української мови імені Тараса Шевченка «Животоки», про скорботну ходу вулицями міста на знак пам’яті про жертв голодомору, репресій, загиблих в Афганістані та жертв Чорнобиля. Є кадри відзначення 45-ї річниці Перемоги.

Документальні кадри «розбавляє» запис виступу на робочому місці тодішнього голови Житомирської міської ради, народного депутата УРСР Віталія Мельничука. Він називає виборчу кампанію 1990 року найяскравішою подією року.

Далі – кадри мітингу на стадіоні «Полісся» та першого житомирського «майдану» біля пам’ятника Корольову 18 лютого 1990 року, де виголошували промови лідери «Громадянського фронту сприянню перебудові» та їх прихильники, зокрема, співголова Громадянського фронту, «звільнений з роботи журналіст» Яків Зайко, який помер рівно через 24 роки, 18 лютого 2014 року під час Революції гідності у центрі Києва.

Фільм завершується цитатою Віталія Мельничука: «Ми повинні вийти на нормальне людське життя. Я думаю, що ми достойні цього, і це буде».

Кольоровий ретро-фільм про Житомир «Монолог мого міста» з модою 80-х, таксофонами, гастрономами та фонтаном на Соборному майдані дивіться тут.

Нагадаємо, рік тому почесний громадянин Житомира Володимир Нікулін викупив з кіноархіву 20-хвилинну стрічку 1983 року «Житомир. Історія міста, розказана його жителями», а в лютому 2017 року нардеп Борислав Розенблат викупив інший ретро-кінофільм «Житомиру –1100 літ» режисера Якимчука, знятий у 1984 році.


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бовкун фільм кіно  
Матеріали по темі