Здоров'я

У Житомирській обласній лікарні розповіли, що робити при опіках від борщівника

17 July 2018, 15:29

На перший погляд і не скажеш, що ця рослина з великим листям та білим суцвіттям може нанести шкоду здоров’ю людини. Однак варто лише соку борщівника потрапити на шкіру, як під дією сонця на місці ураження з’являються опіки з міхурами.

«Якщо на шкіру потрапляє сік борщівника, то він нічим не проявляється, але якщо людина ходить на сонці, потрапляють сонячні промені – сік вступає у фотохімічну реакцію і утворюється речовина, яка викликає опік шкіри та слизових оболонок. З’являється почервоніння шкіри, міхури, при поглибленому опіку з’являється струп, рана запалюється», - розповідає лікар-комбустіолог опікового відділення обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського Сергій Ковалевський.


Разом із тим, кажуть лікарі, опік борщівником може супроводжуватись високою температурою та й взагалі призвести до інтоксикації організму. Тому реабілітаційний період після «близької зустрічі» з борщівником може тривати від тижня до місяця, в залежності від глибини та площі ураження.

«Поверхневі опіки заживають самі, при правильному лікуванні, за 10-12 днів. Якщо опіки більш глибокі, то вони заживають довше, але тут включається іще фактор площі ураження. Якщо площа до 5-10% глибокого опіку, то такі опіки лікують в опіковому відділенні. Робиться оперативне втручання, видаляються некротизовані тканини і робиться пересадка своєї шкіри на ці рани. Такі опіки лікуються довго, від 18 до 20 діб», - каже Сергій Ковалевський.

З огляду на все лікарі радять бути обачними та всіляко уникати контакту з небезпечною рослиною. В іншому разі – негайно промивати уражену ділянку тіла водою, запобігти потрапляння на неї сонячних променів та обов’язково звертатись до лікаря.

«Обов’язково промити великою кількістю води. Народний метод – господарське мило, люди кажуть, що воно краще змиває цей сік. Коли змили сік, варто зав’язати бинтом уражені ділянки шкіри, або носити щільний одяг, який не пропускає сонячне світло», - радить лікар.

Як повідомляв Житомир.info, міська влада відповіла на петицію із закликом винищити отруйну карантинну рослину «борщівик Сосновського» в місті Житомир: управлінню комунального господарства міської ради спільно з КП «Зеленбуд» доручено розробити план заходів системної боротьби із цією рослиною та прорахувати кошти, необхідні для виконання цих заходів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщівник лікарня опік Ковалевський  
Матеріали по темі