Місто

Житомиряни пропонують владі застосовувати евтаназію до безпритульних тварин, у міськраді кажуть – суперечить закону

26 July 2018, 14:41

Лише комплексний підхід до регулювання чисельності безпритульних тварин в Житомирі дозволить досягти комфортного і безпечного співіснування людини і тварини в міському середовищі.

Про це йдеться у відповіді заступника мера Житомира Вікторії Краснопір на петицію «Прибрати безпритульних собак з вулиць міста Житомира»

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Віталія Поліщука 6 липня 2018 року була опублікована на сайті Житомирської мерії 16 липня набрала необхідну кількість голосів.

«Шановні депутати міської ради, я закликаю Вас терміново вжити заходів стосовно відловлювання безпритульних собак з вулиць нашого міста та створення для них притулку, а вразі неможливості тримання собак у притулку застосовувати до них проведення евтаназії (якщо протягом 2-х 3-х місяців не буде знайдено господаря), адже вони несуть потенційну небезпеку відносно сказу і щодня все більше приводять м.Житомир в антисанітарний стан. Це загроза для найціннішого - для наших дітей, собак стало стільки, що страшно виводити маленьких діток на прогулянку та й не тільки дітей, але і самому інколи приходиться обходити їх 10-ю дорогою. Чіпування та стерилізація не захищає людину від можливої агресії тварини, а також від перенесення інших небезпечних захворювань. Необхідно зазначити, що згідно із ст. 16 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» вказано: "Регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії." У випадку з Житомиром регулювання чисельності біостерилізацією не дає можливості регулювати їх чисельність, з кожним роком їх стає все більше. Отже закликаю депутатів міської ради прийняти міри та знайти кошти для вирішення цього болючого питання», - йдеться у тексті петиції.

«Розглянувши електронну петицію щодо прибирання безпритульних собак з вулиць Житомира, повідомляємо наступне. З метою регулювання чисельності безпритульних тварин в м. Житомирі наприкінці 2016 року створено комунальне підприємство «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради, яке розпочало діяльність у 2017 році. Рішенням Житомирської міської ради від 25.01.2018 № 911 затверджено міську програму «Житомир – дружнє місто до тварин» на 2018-2020 роки, якою передбачено реалізацію завдань, котрі дозволять створити умови для безпечного та комфортного співіснування людини і тварини у міському середовищі на основі гуманного та відповідального ставлення до тварин, а саме:

1.Виконання заходів щодо належного поводження з безпритульними тваринами (відлов, стерилізація, кастрація, вакцинація від сказу, ідентифікація та повернення на місце відлову, які є біологічно обґрунтованими методами природного зменшення кількості безпритульних тварин в місті).

2.Проведення просвітницької роботи серед населення щодо гуманного ставлення до тварин та необхідності стерилізації домашніх тварин для зменшення популяції безпритульних тварин.

3. Розробка та впровадження просвітницьких проектів у дитячих навчальних закладах щодо гуманного поводження з тваринами та захисту їх від жорстокого поводження.

4. Виготовлення та розміщення соціальної реклами (публікації, відеоролики, тощо у мережі Інтернет, ЗМІ).

Виконання Програми покладено на комунальне підприємство «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради. Враховуючи значну кількість безпритульних тварин на території м. Житомира та низький рівень відповідальності власників домашніх тварин, що сприяє збільшенню популяції безпритульних тварин, створення та функціонування притулку для постійного перебування безпритульних тварин є дороговартісним та неефективним заходом. Досвід європейських країн у цій сфері свідчить про те, що найбільш ефективним методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод біостерилізації, який застосовується безперервно протягом декількох років… За період діяльності комунального підприємства «Центр захисту тварин» на території міста стерилізовано, кастровано, ідентифіковано, вакциновано від сказу 993 безпритульні тварини (40 відсотків від кількості безпритульних тварин в м.Житомирі). Для зупинки зростання популяції безпритульних тварин та відображення позитивної динаміки у зменшенні їх кількості на території м. Житомира необхідно досягти рівня стерилізованих безпритульних тварин мінімум 70 відсотків, що планується реалізувати протягом наступних декількох років. Запропонована ініціатором петиції евтаназія безпритульних тварин суперечить Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Згідно зі статтею 16 цього Закону регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії. Регулювання чисельності безпритульних тварин способом їх умертвіння є протизаконним, негуманним методом. Лише комплексний підхід до регулювання чисельності безпритульних тварин в м. Житомирі з використанням гуманних та економічно обґрунтованих методів дозволить досягти комфортного і безпечного співіснування людини і тварини в міському середовищі», - йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, 20 липня біля стін Житомирської міської ради зібралися декілька десятків зоозахисників з плакатами. Люди висловити своє обурення вбивствам безпритульних собак.

У червні 2018 року поліцейські розшукали водія, який на одній з вулиць Житомира стріляв у собаку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: петиція міська рада безпритульні тварини  
Матеріали по темі