Політика

Кандидат в Президенти Юрій Дерев'янко: Я маю план припинення війни та побудови неоекономіки, яка зробить українців заможнішими

1 August 2018, 13:12

Один із соратників Михайла Саакашвілі й лідерів партії РУХ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев’янко заявив, що балотуватиметься в президенти України на виборах 2019 року.

Чому ви, пане Юрія, вирішили йти в президенти? Що стало поштовхом до такого кроку?

По-перше, ми зараз маємо, на мій погляд, нове «вікно можливостей», щоб країну змінити. І суть цього «вікна можливостей» полягає у тому, що за останні чотири роки українці зрозуміли, хто така влада. Народ бачив, як вони ставилися до Михайла Саакашвілі, до вимог людей. Рівень довіри сьогодні українців до Порошенка, до діючої влади, найнижчий, мабуть, за всю історію. Це перше. Люди також розібралися, хто така є «демократична опозиція», коли поруч з нами, коли ми вийшли на цю «боротьбу», практично нікого з перших осіб не було. Чому? Все дуже просто, тому що вони всі є частиною однієї системи, де вони час від часу змінюються місцями, і єдиний, хто виявився такий антисистемний – це ми, це РУХ НОВИХ СИЛ! Ми вийшли вимагати те, що мали отримати впродовж певних років. Тому, зараз оцінка ця людям відома і вона дуже добре пояснюється тим, що жоден з кандидатів, починаючи від Порошенка, не має більшого рівня підтримки, ніж 8-10% від тих людей, які проживають в Україні. Частина з них не ходить на вибори, бо не вважає це за потрібне, десь 40%. А близько 60% – збираються піти на вибори. Але з цих 40% більша половина – це дуже хороші люди, які не хочуть аби їх обманювали, вони намагаються вибудувати своє життя в країні так, щоб держава щонайменше мала до них відношення, і вони по факту знаходяться у внутрішній еміграції у власній країні. Тому, я вважаю, що наше завдання, моє завдання зокрема, повернути цих людей з внутрішньої еміграції, дати зрозуміти, що їхнє майбутнє залежить не від наших бабусь чи дідусів, а й від них!

Друге, ми не повинній цей шанс зараз втратити, а він у нас з’являється починаючи з президентських виборів, потім парламентських, а потім місцевих. Тобто, ми можемо всю владу поміняти, і викинути цих всіх негідників, цю всю систему, яка делегована олігархами на всіх рівнях. Я вважаю, що реформи потрібно було робити ще 4 роки тому, тоді був якийсь шанс їх зробити, або ще починаючи з 2005 року, коли Ющенко став президентом. А зараз треба просто кардинально це все перебудувати. Перебудувати систему, вибудувати її за іншими правилами, зробити більш ефективною, тоді ми швидко будемо мати прогрес і результат. Я для себе прийняв рішення висувати свою кандидатуру, іти в президенти, пропонувати людям інше бачення, інший шлях, проситиму, переконуватиму велику кількість хороших українців, витісняти цей «нафталін», який ми маємо сьогодні. Тому що інакше, ми будемо мати чергові розчарування, згаяні роки, а мені цього дуже не хочеться.

Чи погоджували ви свій крок, йти в президенти, загалом з партією Саакашвілі, чи окремо з паном Михайлом?

Я є членом Ради партії РУХ НОВИХ СИЛ, і ми дуже давно, починаючи з лютого, говорили про те, що я готовий висувати свою кандидатуру. Про мої наміри всі знали, і Михайло Саакашвілі в тому числі. Зараз я зробив публічну заяву, і зараз ми проводимо зустрічі, конференції по всій країні для того, щоб поговорити про те, з чим ми йдемо, як ми йдемо, обговорити програму, і звісно, рішення партійне буде прийматися пізніше. Це буде з’їзд, коли стартує офіційно кампанія – з 31 грудня. Зараз маю величезну можливість і нагоду об’їздити практично всю Україну, чим і займаюся останні кілька тижнів. І бачу, що українці хочуть бачити інших людей, інший план дій, ніж той, що зараз є.

Окресліть ключові пункти вашої президентської програми?

Ми пропонуємо не рухатися довгим та нудним шляхом, а багато речей кардинально перебудувати. В першу чергу – це стосується економіки. Моя президентська програма складається з таких чотирьох блоків: неоекономіка – це є цифрова держава, це є плавний перехід до прямої демократії, і питання перемоги, повернення окупованих територій і припинення війни. Якщо ми говоримо про економіку, як я пропоную побудувати нову економіку?! Я це називаю «неоекономікою», коли ми суттєво змінюємо податкову систему, і робимо дуже ефективною. Вона спирається на 4 основні податки, крім кількох місцевих, вона дає можливість людям швидко почати ставати більш заможними, заробляти. Дає можливість державі отримувати в бюджет більшу кількість коштів, якщо ми говоримо про найближчі 4-5 років. Вона дає можливість створення інвестиційно привабливого клімату. Крім прозорих податків вона повинна мати: захист прав власності, це легалізація усіх видів економічної діяльності, і захист українців, їх грошей у банках, запровадження криптогривні, замість безготівкової гривні. Коли говоримо про податки, ми говоримо, що є чотири базових податки. Перший податок - це податок на витрати (4%). Коли ви щось купуєте перераховуючи зі свого банківського рахунку за будь-яку витрату 4% податку. Другий податок – це акцизи на алкоголь, тютюн і паливо. Третя група податків – це рента. І четвертий податок – це виведення коштів з банківської системи (10%). Це коли ви знімаєте кошти з рахунку, ставка податку складає 10%, і ви не платите більше ніяких ПДВ, мит, військових зборів, нічого.

Яким чином ви плануєте реалізовувати такі пункти зі своєї програми, як припинення війни та звільнення окупованих територій?

Ми всі бачили, як діючи президент нас всіх обманув. Ми не хочемо зараз говорити про це, ми хочемо говорити про те, що має зробити новий президент, який буде обраний. Перше, що він має зробити – це запропонувати для країн, які сьогодні є учасниками Будапештського меморандуму, крім Росії, а також для країн, які сьогодні запровадили санкції, фінансовий план по відновленню зруйнованих територій, і окупованих територій. Фінансовий план, який має реалізовуватися через цивільну адміністрацію, яка сформована цими країнами. Друге, разом з цивільною адміністрацією має бути сформована воєнна місія, яка забезпечує лінію зіткнення, з одного боку, а з іншого – контроль над кордоном України і Росії. І місія поліцейська, яка забезпечує поступове роззброєння, правопорядок. Всі ці місії мають працювати в середньому від 3 до 5 років з тим, щоби відновити інфраструктуру, щоби координувати і здійснювати адміністрування місцевих коштів, у тому числі, щоб контролювати ті кошти, що будуть виділені разово, щоб на цій території забезпечити спокій наших громадян. Поряд з цим, ми повинні до того часу витрачати 5% нашого ВВП на оборону та безпеку, і будувати професійну армію за стандартами країн НАТО, а також резервну армію. Ми маємо закрити «чорну дірку», яка сьогодні у нас є – це витрачання коштів на озброєння, на товари та послуги наших Збройних Сил, де просто відбувається жахлива корупція. Це все можливо буде зробити тоді, коли новий президент матиме міжнародну довіру, довіру всередині країни, і гроші не будуть розтягуватися і крастися.

Чи потрібен зараз в країні військовий збір, якщо армія достатньо фінансується?

Ви знаєте, військовий збір – це один з тієї кількість податків, які були впроваджені додатково, аби отримувати незначну кількість надходжень. Ви чудово розумієте, що армія не фінансується за рахунок військового збору, це тільки маленька частка всіх видатків, які армія отримує. І ці всі видатки в дохідній частині бюджету формуються з різних джерел, з ПДВ в тому числі, й з податку на прибуток, і з ренти, й з акцизів, тощо. Це потрапляє в загальний котел, який називається державний бюджет, і ви не можете там розподілити, і знати, який відсоток пішов на армію. Військовий збір – це просто ще одне надходження до державного бюджету. Не важливо, як податки називаються, важливо, наскільки вони ефективні!

Чи сформували ви вже свою команду, чи є така на Житомирщині?

Ми зараз формуємо свою команду. Ми зараз маємо велику кількість хороших людей, які після того, коли я оголосив про свій план, почали з'являтися, надавати свої пропозиції, себе пропонують, як фахівців. Думаю, що коли буде офіційний старт, ми проведемо презентацію всієї команди. Будемо мати консультації в середині партії, а зараз ми маємо унікальну можливість контактувати в цьому напрямку з розумними людьми. Наша модель держави: ми з вами будемо мати можливість не тільки використовувати свій голос один раз на 5 років, а матимемо можливість керувати своїм голосом значно частіше, в тому числі, формуючи кадровий резерв людей, які потраплятимуть на ті чи інші посади: чиновника, чи міністра. Це буде важливий момент нашої програми.

Чи готові будете ви об’єднуватися з іншими демократичними силами, щоб вирішити певні питання, або досягнути спільних цілей?

Ми готові об’єднуватися навколо конкретних якихось пунктів, дій. Зараз у нас є виклик перед усіма нами – це закон «Про вибори». Ви знаєте, що у першому читанні прийняли закон «Про Виборчий кодекс», і ми виступаємо за те, щоб ми мали відкриті партійні списки, щоб ми мали заборону телевізійної і бордової реклами під час виборів, щоб ми не мали мажоритарки. І 6 вересня буде величезне зібрання всіх демократичних сил, і всіх тих громадських організацій, які на цій позиції стоять під Верховною Радою, щоб вимагати, щоб саме ця Верховна Рада дотиснула це питання. Чому це дуже важливо? Тому що це змагання має бути не грошей, а ідей, це має бути не внутрішньопартійна корупція, це має бути оцінка ваших заслуг, і свого авторитету, і підтримки людьми. Коли кількість голосів за вас говорить про те, в якій ви частині списку, ви вище чи нижче. Так само дуже важливо, щоб не «зомбоящик» вирішував, та чи інша партія переможе, а праця з виборцями, з людьми, переконання, ідеї – це принципово важливе питання навколо якого ми готові об’єднуватися. Давайте дивитися по справам!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі