Фоторепортаж

Що бачать люди, які потрапили до житомирського ізолятору тимчасового тримання. Фоторепортаж

28 August 2018, 14:17

«Потрапити сюди вільно може далеко не кожна особа», - так біля загратованого входу в ізолятор тимчасового тримання сказав журналістам Олексій Чемерис, начальник сектору організації діяльності ІТТ та конвойної служби ГУНП.

28 серпня у Житомирському міськвідділі правоохоронці показали умови, в яких утримуються затримані, а у окремих випадках і засуджені до позбавлення волі.

На вході до приміщення потрібно здати черговому мобільні телефони. Згодом, піднявшись кількома сходинками, потрапляєш у сам ізолятор.

Перше, що привертає увагу, коли ти проходиш до посту чергового – це килимові доріжки у коридорі ізолятору. Правоохоронці запевняють: вони тут з’явились не через появу журналістів, а лежать постійно. Саме тут на вході чергові перевіряють усю необхідну документацію, яка повинна бути у особи, проводять огляд та обшук.

Саме приміщення розділене на дві частини, у першій з яких знаходяться господарські приміщення (медпункт, пункт підігріву їжі, дві кімнати слідчих дій, а також кабінет начальника ізолятору). Пройшовши трохи далі коридором, натикаєшся на ще одні грати, за якими знаходяться камери. Частина із них закрита, як пояснили журналістам, вони не порожні і в них перебувають затримані.

Співробітник ізолятору відкриває одні з дверей та запрошує досередини. Перше, що впадає у вічі, це рожевий колір стін, який викликає легке відчуття дисонансу: такі кольори є нечастими у цивільних будівлях, а в поліцейських установах не сприймаються й поготів. Лише за кілька секунд, абстрагувавшись, вдається розгледіти, що в камері є два «двоповерхових» ліжка, стіл та лави, які прикручені до підлоги. В куті щось на кшталт вбиральні, відділеної від загального приміщення перегородкою.

За словами Олексія Чемериса, який провів екскурсію для журналістів, особовий склад роти конвойної служби налічує 81 особу. Основне завдання поліцейських конвойної служби - охорона та конвоювання осіб, яких підозрюють у кримінальних правопорушеннях, осіб, відносно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та осіб, які вчинили адмінправопорушення під час судових засідань. Окрім цього, забезпечення проведення слідчих дій за межами спецзакладу та охорона і конвоювання у лікувальних закладах та під час проведення судово-медичних експертиз.

Серед поліцейських конвойної служби є і жінки. Капрал поліції Леся Тригуб в жовтні відзначатиме рік служби і не любить, коли її роботу називають суто чоловічою.

«Це стереотип, коли говорять, що робота в конвойному підрозділі - це чоловіча робота. Ми кожного дня працюємо зі спецконтингентом, який включає в себе як осіб чоловічої, так і жіночої статі. Тому жінки в роті конвойної служби - це не тільки красиво, але й необхідно та логічно», - вважає капрал Леся Тригуб.

НаразіГУНП в Житомирській області проводить набір кандидатів на посади поліцейських ізоляторів тимчасового тримання та у роті конвойної служби. Загалом заміщенню підлягають 20 посад.

Основними вимогами до кандидатів є: громадянство України, вік від 18 років, вільне володіння українською мовою, знання Конституції, України, законів України про Нацполіцію, про запобігання корупції, кодексу про адміністративні правопорушення, про попереднє ув’язнення та відсутність офіцерського військового чи спеціального звання.

«Зараз до 4 вересня йде подача анкет кандидатів. Кожен хто відповідає вимогам, може подати анкету і розпочати випробування своїх сил у відборі. Далі піде тестування на знання конституції та законодавства, медичне обстеження, перевірка рівня фізичної підготовки, психологічне тестування, співбесіда з поліцейською комісією та спеціальна перевірка. Мінімум заробітної плати після проходження всіх етапів і кількамісячного навчання становить вісім тисяч гривень на сьогоднішній день», - розповідає речниця ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2017 року ГУНП у Житомирській області проводило набір поліцейських сержантського складу до груп швидкого реагування, а також до ізоляторів тимчасового тримання: з 50 вакансій 10 були в ізолятори тимчасового тримання затриманих осіб і 40 – група реагування патрульної поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція ІТТ затримання ізолятор  
Матеріали по темі