Влада

​Інститут МЗО не вклався у терміни друку підручників і буде реорганізований, - Міносвіти

30 August 2018, 09:14

Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), що наразі відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, буде реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників.

Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич 29 серпня 2018 року під час виступу на засіданні Уряду, - поінформував сайт Міністерства освіти і науки.

«Реорганізація передбачатиме зміну структури та повноважень Інституту – передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників ІМЗО. Міністр зазначила, що від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 разу більше підручників, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників: для 1, 5 та 10 класів», - інформує сайт МОН.

Загалом, за словами Лілії Гриневич, терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць. При цьому підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів будуть розміщені на сайті МОН та ІМЗО до 1 вересня.

«Перший місяць для першого класу – адаптаційний. Передбачено, що першокласники не мають взагалі користуватися підручниками протягом цього часу. «Я закликаю вчителів не просити батьків докуповувати підручники, не просити їх купувати друковані зошити. Перший місяць вам вони будуть не потрібні», – звернулася Міністр. Вона також наголосила, що, за попереднім планом, підручники для 1 класу мусили бути в школах до 1 вересня – це було принципово важливо для вчителів та їхньої підготовки», - йдеться в публікації.

«Аби вчитель міг взяти його в руки, ознайомитися, спланувати його використання на уроках. Окрім цього, я розумію, що відсутність підручника – додатковий стрес для вчителя, який, враховуючи проблеми із закупівлею обладнання та початком реформи, й так перебуває у високій нервовій напрузі. Мені прикро, що вам, а також учням та батькам першокласників доводиться переживати цей стрес. Вибачте, це відповідальність не лише органів місцевого самоврядування, а й нас усіх, тому я прошу за це вибачення», – підкреслила Лілія Гриневич.

За словами Міністра, порушення термінів у середньому на місяць було викликано 4 основними причинами:

  • блокування закупівель видавництвами через судові позови;
  • обмежені поліграфічні потужності України;
  • погана процедура експертизи підручників;
  • інституційна слабкість.

Аудит ІМЗО призначений на 4 вересня-5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади, – пояснила Міністр.

Нагадаємо, згідно з Наказом МОН №73, видання та придбання підручників для перших класів у 2018 році покладені на Державну наукову установу «Інститут модернізації змісту освіти», а керівники шкіл несуть персональну відповідальність за замовлення книжок.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2018 року житомирські школи замовили друк за державний кошт необхідної кількості підручників для перших класів за стандартами Нової української школи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: друк підручник школа  
Матеріали по темі