Місто

Уночі невідомі кілька годин знімали асфальт на житомирській вулиці, патрульні порушення режиму тиші не побачили

30 August 2018, 15:47

У ніч на 29 серпня на вулиці Князів Острозьких у Житомирі невідома бригада кілька годин зрізала асфальт на дорозі, через що мешканці сусідньої багатоповерхівки викликали поліцію.

Про це у редакцію Житомир.info 29 серпня написав житель будинку неподалік (ім'я просив не вказувати).

Найбільше чоловіка обурило навіть не те, що працювали серед ночі, і стукіт перфоратора та рев трактора заважав спати старим і малим, а те, як на виклик відреагувала патрульна поліція.

«Добрий день, хочу повідомити про бездіяльність нашої поліції і нахабства людей з кращим фінансовим становищем. Це сталося за адресою вул. Князів Острозьких, 63, біля магазину «Бірвіль». Сам живу трохи далі по вулиці. Кілька днів тому, перебуваючи в квартирі, почув шум, неначе ріжуть болгаркою. Було близько 23-ї години. Вийшов на вулицю, бачу - біля «Бірвіля» ріжуть асфальт незрозумілі люди, точно не дорожники. Почали збиратися люди, хтось запитав, що вони роблять, на що один з працівників відповів, що у них є всі документи, але вони у господаря. Мовляв, чекайте, поки він їх привезе, і не заважайте працювати. Різали недовго, з півгодини, до 12 ночі закінчили. В ніч з 28 на 29 серпня ситуація повторилася. Приблизно з 01.00 зчинився жахливий гуркіт на вулиці: міні- трактор приїхав і почав знімати ковшем асфальт, який кілька днів тому зрізали ті горе-працівники. Думаю, добре, знімуть і поїдуть, та не тут то було! На годиннику 2 година ночі, на вулиці шумить техніка, довбе перфоратор, стукає кувалда. Одягаюся, виходжу на вулицю. Жителі 9-поверхівки вже на місці: скаржаться, що не можна спати і укласти дітей. Але працівникам наплювати, вони, розмахуючи руками, нецензурно лаючись, послали всіх і почали довбати далі. Кілька працівників стояли «на захист», інші працювали», - написав житомирянин.

Далі, зі слів чоловіка, події розгортались таким чином: він викликав поліцію і, як виявилося, його виклик був не першим. Прибувши на місце події, полісмени неохоче, зі слів свідка, підійшли до робітників, постояли там 2-3 хвилини і поїхали геть, а роботи на дорозі тривали до 4-ї години ранку.

«Хочу зазначити, що довбав не водоканал і не автодор, а якась приватна бригада. Вони підключали воду до будинку по Князів Острозьких, 68, який нещодавно хтось купив. Носили туди інструмент. Люди шоковані: навіть якщо є дозвіл, як же закон про тишу після 22 години? Хто тепер відновить асфальт, який вони зрізали, і тільки недавно там полатали ями?», - написав житомирянин і надіслав відео, яке підписав: 2 години ночі, зйомка з відстані 200-300 метрів від місця ремонту:


Речник патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк підтвердив, що виклик на порушення режиму тиші дійсно надходив, але від мешканців будинку по Київській, 74, розташованого біля перехрестя з вулицею Острозьких недалеко від місця, де знімали асфальт.

«О 01.30 надійшов виклик, що на вулиці Київській, 74 виник конфлікт між будівельниками і мешканцями сусідніх будинків. Патрульні поліцейські прибули на виклик, перевірили документи у осіб, які проводять будівельні роботи. Документи були в порядку, а будівельники мали дозвіл на проведення робіт з 22 до 5 години ранку», - зазначив прес-офіцер.

Що за документи, які дозволяють працювати уночі, незважаючи на Правила з дотримання тиші в громадських місцях у м. Житомирі (пункт 6.26 Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку і дотримання тиші у м. Житомира), який забороняє гучні звуки (в денний час більше 40 децибелів, в нічний – більше 30 децибелів) на вулицях, у будинках, гуртожитках, на прибудинкових територіях і в зонах відпочинку міста з 22:00 до 08:00 години ранку, Житомир.info поцікавився у начальника КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Житомирської міськради Юрія Юзвинського.

Приватна структура, яка працювала на Князів Острозьких, не порушувала Правил з благоустрою, бо мала контрольну картку інспекції, - зазначив посадовець.

«У нас була заявка, згідно з якою ми видали цьому ФОПу контрольну картку на порушення благоустрою за адресою Князів Острозьких, 68. Управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради погодило їм роботи виконувати в нічний час без перешкоджання руху транспорту. Тобто, вони зробили все правильно. Ми видали їм контрольну карту на порушення благоустрою згідно з тим, як було прописано у їх погодженні. Тобто, їм погодили всі без винятку служби – управління транспорту, водоканал, «Укртелеком», «Житомиргаз». Ми даємо «бігунок», і по бігунку він повинен погодити всі ці моменти. З боку підприємця я не бачу ніяких порушень», - розповів Юрій Юзвинський 30 серпня.

За роз’ясненнями з приводу погодження на виконання нічних робіт Житомир.info звернувся до начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Михайла Грищука.

«По-перше, (коли) до нас звертаються, ми вивчаємо питання щодо безпеки і зручності громадян. Те, що громадяни мають певні незручності – ми розглядаємо ці питання, але погоджень різного характеру постійно багато, і враховувати, що громадськість звернеться, ми навіть можливості такої не маємо. Якщо до вас звернулися в частині, що там шуму багато, вони повинні звернутися до нас, щоб ми ці питання обов’язково врахували. Це може бути як усне звернення, так і письмове, з обов’язковою письмовою відповіддю», - сказав начальник управління, і зауважив:

«Наше завдання – забезпечити безпеку на дорозі під час проведення робіт, і крім нас, там ціла низка управлінь, які погоджують. Ми відповідаємо чисто за свою лінію - все, що стосується транспорту і безпеки на дорозі».

Та чи не головні питання: чому підприємець не попередив мешканців і не узгодив з ними проведення пов’язаних із шумом робіт? Чому патрульні, упевнившись у наявності документів на порушення благоустрою, не склали протокол на порушення режиму тиші, адже воно мало місце попри всі дозволи? Чим керувалися патрульні в своїх діях і яка норма дозволяє проігнорувати факт нічного шуму? – так і залишилися без відповіді: коментар патрульної поліції поки не вдалося отримати.

Як повідомляв Житомир.info, в 2015 році до редакції зверталися мешканці будинку на вул.Східна зі скаргою на бездіяльність ДАІ щодо байкерів, які до 3-4 годин ночі ганяють без глушників по вул. Котовського, з боку автостоянки ТРЦ «Глобал UA». За 6 місяців 2018 року фахівці Житомирського обласного лабораторного центру провели 639 вимірів інтенсивності шумового забруднення та встановили перевищення гранично допустимих рівнів шуму в 93 точках області (або кожній шостій).

Житомир.info

Фото зроблені 30 серпня фотокореспондентом Житомир.info:

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шум режим тиші поліція  
Матеріали по темі