Суспільство

Резервісти житомирської 95-Ї ОДШБ впродовж місяця вдосконалюватимуть свої бойові навички

4 September 2018, 15:43

Вони старанно вивчають, ба швидше, згадують основи медицини, інженерної підготовкизастосування стрілецької зброї і вибухівки. В Житомирі в розташуванні 95-ї ОДШБ розпочались збори резервістів: впродовж місяця військовослужбовці вдосконалюватимуть свої навички та військові уміння. Загалом же чи не кожен боєць у строю чудово розуміє і не з новин знає, що таке війна на сході України.

«Впродовж місяця люди будуть вчитись та згадувати, як знищувати ворога нашої держави. Майже 100% особового складу – це люди, які вже мають бойовий досвід. А приблизно 60-70% - це військовослужбовці, які воювали в нашій бригаді», - розповідає заступник командира 95-ї ОДШБ В’ячеслав Вессер.


Кожен учасник бойових дій може підписати контракт зі Збройними силами і в необхідний момент стати на захист країни.

«Коли нам кажуть про соціалізацію ветерана, я завжди питаю: а як можна соціалізувати ветерана, який щодня вмикає телевізор і бачить з екрану, що його побратима, знайомого сьогодні вбило міною, така-то кількість підстрелена, такий-то підрозділ потрапив під обстріл, або ж обстріляли такі-то населені пункти. Там де ти був, де ти їздив, де ти знаєш. Виникає когнітивний дисонанс. Я вважаю, що говорити про соціалізацію ветерана зараз не можна. Але можна запропонувати ветерану інше: не закривати очі, що йде війна, але якщо він відслужив, якщо він повернув борг країні по мобілізації, все-таки залишити йому можливість бути дотичним до армії і саме до того підрозділу, де він служив і з яким пройшов бойові дії», - каже заступник голови ради резервістів Збройних Сил України Мирослав Гай.

Під час служби в резерві військових формують у окремі підрозділи, і вони в разі необхідності менш ніж за добу зможуть прибути до військових частин та бути в повній бойовій готовності.

«Якщо буде мобілізація, я піду не в нікуди, а я піду до конкретної людини, до конкретного командира. Мені навіть до військкомату не потрібно звертатись. За 22 години я буду у себе в розташуванні. Я буду знати, що робити і як діяти. Не буде цієї плутанини, яка в нас була в 2014 році, коли люди приходили до військкомату, а їм казали: друже, йди додому, ти нікому не потрібен. Або ж питали: ти хто, снайпер? Будеш танкістом. Танкіст? Будеш снайпером», - каже Мирослав Гай.

Дмитро – розвідник, має досвід участі в миротворчих операціях закордоном і в 2014 році добровільно прийшов у військкомат. Пройшов безліч «гарячих точок» на сході України, однак переконаний: потрібно постійно вдосконалювати свої військові уміння та навички.

«Ситуація у нас така в країні. Самі бачите: і так йде війна, але ворог може розпочати наступ. Тому потрібно свої військові знання постійно підтримувати у відповідній формі. Резерв – це бойова одиниця, яка почне діяти, якщо ворог наступатиме. Щоб не повторювати помилок 2014 року, коли почались бойові дії, а призвати до війська було нікого», - розповідає Дмитро.

Вже за кілька днів резервісти вирушать на полігони на території усієї України, щоб у польових умовах продовжити навчання.

Фоторепортаж Житомир.info, про збори резервістів, які почалися 4 вересня в навчальному центрі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 95 бригада військові ЗСУ резервіст  
Матеріали по темі