Політика

Фестиваль «Олевська республіка» на Житомирщині: історичні диспути, виступи рок-гуртів та Олега Скрипки

17 September 2018, 14:42

На Житомирщині відбувся третій фестиваль «Олевська республіка», присвячений 110-й річниці від дня народження Тараса Бульби-Боровця.

«Фестиваль «Олевська республіка» втретє, цьогоріч на природі, в мальовничому «Хуторі Радоробель», біля села Хмелівка. Усе, що тут є зроблено з любов’ю», - каже співорганізатор фестивалю «Олевська республіка» Валерій Гладунець.


На фест під відкритим небом з’їхалося близько трьох тисяч людей. З-поміж яких як дорослі, так і учнівська молодь. Для якої, власне, вперше у рамках Олевської республіки влаштували патріотичний фест «Стежками Тараса Боровця». Упродовж трьох днів школярі мешкали у наметовому містечку, брали участь у спортивних та мистецьких змаганнях, і звичайно - вдосконалювали знання з історії «Олевської республіки». Традиційно до святкувань долучились свободівці та представники обласної влади.

«Ми пишаємося, що Житомирщина є колискою УПА. Тому що, Тарас Бульба-Боровець у 1941 році створив УПА і про це знають в Австралії, Нью-Йорку, і дуже добре, що за нашої підтримки відбувається фестиваль. Сьогодні олевчани, діти з Олевська мають змогу побувати тут, дізнатися більше про своїх героїчних земляків, які прославили Олевщину далеко за межами України. Дізнатися про те, що їхні однолітки колись боронили Україну, воювали за незалежність України в 40-х роках минулого століття і надихатися їх прикладом. Наповнювати свої серця патріотизмом, любов’ю до України і любов’ю до нашого рідного Поліського краю», - розповідає голова фракції ВО «Свобода» у Житомирській обласній раді Сидір Кізін.

«Обласна рада завжди підтримує ініціативи місцевих громад щодо своєї ідентифікації, унікальності кожного району і ОТГ. На проведення фестивалю виділили 100 тис. грн, частково іще Олевська ОТГ виділила і Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту», - додає заступник голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук.

Голова Олевської міської ОТГ тішиться, що фестиваль з року в рік набирає обертів, а історія про тих, хто став рушійною силою українського державотворення, продовжує жити у пам’яті молодого покоління.

«Несе історичну згадку про роки, коли виникла Українська незалежна «Олевська республіка» і сьогодні діти про це знають, і вони будуть говорити про це, й історична дійсність буде повертатись не у перевернутому, а у тому вигляді, яка вона є насправді», - говорить голова Олевської міської ОТГ Олег Омельчук.

Окрім історичних диспутів та козацьких розваг, перший день фесту запам’ятався учасникам виступами українських рок-гуртів та запальними dj-сетами від самого Олега Скрипки.

Зрештою, не менш цікавими виявилися й інші дні фестивалю «Олевська республіка», які були насичені виставками та презентаціями патріотичних фільмів і літератури.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі