Місто

​Директор КП «Житомиртранспорт» про Картку житомирянина, валідатори та GPS-трекери

20 September 2018, 20:39

Транспортна система Житомира поступово переходить у площину електронних сервісів. Доказ тому - безготівкова оплата за проїзд, оснащення GPS-трекерами транспортних засобів та зупинки громадського транспорту, обладнані електронними табло з індикацією прогнозу часу прибуття транспортних засобів.

Однак наскільки виправдане таке реформування роботи транспорту - відповідь на це питання шукаємо разом із директором КП «Житомиртранспорт» Іваном Фурлетом.


Розпочинаємо з «розумних» зупинок, обладнаних електронним табло.

«Близько 10 стоять на зупинках, і вони були встановлені за рахунок інвестора. Зараз за рахунок Бюджету участі будуть встановлюватись сучасні табло. Зараз таке вже встановлено на вул. Театральній, перше з тринадцяти», - розповідає директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет.

Наскільки дієвим, або ж навпаки, є сервіс на практиці, запитуємо у зустрічних містян.

«Чекаю, щоб доїхати до вокзалу, то я дивлюся, прочитала, яким можна доїхати», - ділиться Ніна.

«Дуже рідко, вони не співпадають з тим, що тут пишеться», - каже Валентина.

«Я кожного ранку їжджу, і постійно співпадає», - заперечує Жанна.

«Я ввечері їду, воно працює, але не співпадає», - додає Валентина.

Справа у тому, що на електронному табло з’являється інформація лише про ті транспортні засоби, на яких встановлено GPS - трекери. Якщо брати комунальний транспорт, то GPS-трекери є у 110 тролейбусах, 18 трамваях та 17 автобусах. Натомість з-поміж більшості приватних перевізників такі інновації не прижилися.

Це питання вирішиться скоро, запевняє директор «Житомиртранспорту».

«Ми плануємо переходити на принципово іншу модель організації роботи транспорту в місті - оплата перевізникам за кілометр роботи. В такій системі перевізники будуть зацікавлені у тому, щоб трекер у них стояв, щоб він відображався на додатку, карті, прогнозуванні руху. Бо інакше, якщо його немає - це означатиме, що немає доказів, що він їздив на маршруті, здійснював перевезення згідно графіку та договору. Відповідно, оплату за перевезення він не отримає», - пояснює Іван Фурлет.

Щодо безготівкової оплати за проїзд, то у 2017 році весь комунальний транспорт обладнали валідаторами. Чого не скажеш про приватних перевізників, у яких запровадження безготівкового проїзду стало однією з ключових вимог міської влади при наданні останнім дозволу на підняття вартості проїзду до 5 грн. Однак валідатори в маршрутках не затримались, хоч спроби і були.

«Було встановлено 165 валідаторів приватним перевізникам. Однак за нинішньою моделлю організації роботи транспорту перевізники не зацікавлені в безготівкових платежах від населення. Модель, коли водій бере собі в кишеню, здає необліковану готівку власнику маршруту, відповідно, ніхто не бачить, як це все оподатковується, перевізники у цьому не зацікавлені», - говорить директор КП «Житомиртранспорт».

Втім, зацікавленість у перевізників невдовзі таки з’явиться разом із появою «Картки житомирянина», - запевняє Іван Фурлет.

«Пільговий проїзд в транспорті, не залежно, комунальному чи приватному, буде здійснюватися за цими картками. Місто буде бачити, скільки пільговиків перевезено, і компенсувати по факту перевезень кошти перевізникам. Ми з ними домовились, що до моменту впровадження «Картки житомирянина» вони валідатори тимчасово віддадуть назад. Ніяких заперечень від перевізників щодо того, що, як тільки з’являється карта, встановлювати в подальшому обладнання і розраховувати на те, що за пільгові перевезення вони будуть отримувати компенсацію, немає», - зауважує Іван Фурлет.

Наразі на отримання «Картки житомирянина» від пільговиків надійшло близько 30 тисяч заяв, прийом яких триває і досі. За словами Івана Фурлета, видачу карток планували запустити з жовтня, однак виникли технічні складнощі.

«На даному етапі ми погодили дизайн картки - це буде синя картка з логотипом Житомира. На звороті буде фотографія з прізвищем, ім’ям, по-батькові, датою народження, чипом. Чому технічно відтерміновується? Тому, що Ощадбанк запустив нову лінійку карт, вони виглядатимуть сучасно, і Житомир буде одним із перших, хто отримає таку картку», - зазначає директор КП «Житомиртранспорт».

В перспективі, розповідає Іван Фурлет, «Картки житомирянина» зможе отримати кожен житель міста.

«Місто буде захищати житомирян, які працюють, навчаються, зареєстровані у Житомирі, тим, що за безготівковою оплатою вартість проїзду лишиться на тому ж рівні або ж буде нижчою», - наголошує директор КП «Житомиртранспорт».

А поки за проїзд у комунальному транспорті можна сплатити готівкою, банківською карткою або скористатись електронним проїзним квитком, поповнювати який відтепер можна не лише у спеціальних точках продажу від ТТУ, а й через інтернет та термінали самообслуговування.

«Найчастіше зупинкові комплекси. На сайті transport.zt.ua є перелік абсолютно всіх точок, графіку роботи. Миттєве поповнення, і купити картку можна поки що там. Так само є опція відкладеного, так званого поповнення. Коли людина вже має картку, вона може прийти до будь-якого терміналу самообслуговування, ввести номер транспортної картки і поповнити на ту суму, яка визначена відповідно до пакету послуг, які людина придбала», - роз’яснює Іван Фурлет.

Наостанок Іван Фурлет закликає користувачів проїзних квитків бути уважними, позаяк з’явились оновлені пакети послуг.

«У нас з’явилися нові пакети послуг. Людям, у яких на квитку з’являється, що умови тарифу змінено, потрібно звернутись у точку продажу і змінити пакет послуг. Раніше він діяв календарний місяць, зараз - це 30 днів. В момент поповнення ти одразу можеш їздити цих 30 днів, на чекаючи кінця чи початку місяця. Крім того, можна поповнити на два строки вперед. До закінчення строку дії за 30 днів можна ще раз поповнювати. Тобто, можна поповнити одночасно на два місяці вперед - на 60 днів. Якщо пакет послуг на 90 днів, то до закінчення строку, коли наступив 60-й день його дії, можна поповнити іще на 90 днів», - розповів Іван Фурлет.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: валідатор Фурлет  
Матеріали по темі