Влада

Житомирська поліція роз’яснила, як з 27 вересня збільшується відповідальність водіїв за неправильне паркування

26 September 2018, 19:01

Штрафи за неправильне паркування та переміщення транспортного засобу на штрафмайданчик за допомогою евакуатору – усе це передбачене новим законом, який посилює відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху і вступає в дію з 27 вересня 2018 року. В управлінні патрульної поліції Житомирської області пояснюють: частково закон і справді змінює деякі процедури фіксації правопорушень і дозволить значно оперативніше та якісніше на них реагувати.

«Із завтрашнього дня громадяни і насамперед водії зможуть відчути, що тепер в кодексі законів України про адміністративні правопорушення буде чітко визначений перелік тих місць зупинки та стоянки, які дійсно суттєво заважають дорожньому руху. Тепер, якщо водій залишить свій транспортний засіб безпосередньо на пішохідному переході, або ближче 10 метрів до нього, інспектор патрульної поліції, коли таке порушення буде зафіксовано, зможе взяти пояснення в двох свідків даного правопорушення та забрати автомобіль на штрафмайданчик. Раніше цього чіткого переліку не було і це була досить суб’єктивна думка - що означає «суттєво перешкоджає дорожньому руху», - розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу адміністративної практики управління патрульної поліції Олена Волошина.


Разом із тим правоохоронці кажуть: деякі норми закону виконати складно, оскільки патрульні не забезпечені необхідним обладнанням, однак, таке закріплення відповідальності на законодавчому рівні - це перший крок у наведенні ладу із порушниками правил дорожнього руху.

«Що стосується деяких штрафів в неймовірних сумах 10 200 гривень за керування тим, хто позбавлений права керувати, то такого немає, його ще навіть не прийняли в першому читанні. Але сподіваємось, відповідальність за такі правопорушення буде посилена. А от підґрунтя для подальшого введення в дію автофіксації правопорушень вже є. Якщо нас дійсно забезпечать технічними засобами, які зможуть фіксувати дані правопорушення, то законодавча база для цього є і водії можуть готуватись до того, що фіксація і швидкісного режиму буде, і фіксація порушень правил зупинок, стоянок - так само буду в автоматичному режимі. Відповідальність в таких випадках буде лягати перш за все на власника транспортного засобу, якщо він у відповідні строки не надасть інформацію, хто був за кермом. Що стосується юридичних осіб, то відповідальність за такі порушення буде лягати уже на власника або ж керівника юридичної фірми, якій належить транспортний засіб. І також, якщо автомобіль на іноземній реєстрації, то відповідальність буде лягати на особу, яка ввезла даний транспортний засіб на територію України», - розповідає Олена Волошина.

Як повідомляв Житомир.info, з 26 жовтня 2017 року почав діяти закон «Про посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт парковка паркування поліція штраф  
Матеріали по темі