Культура

Перетворити музей на «оселю муз»: у Житомирі стартували триденні курси для працівників культури

21 November 2018, 16:38

«Музей повинен бути оселею муз, повинен одночасно бути і школою, і храмом, священним місцем, куди повинно стікатися все для вивчення прекрасного і для поклоніння красі, щоб потім і в житті розуміти і любити красу», – сказав у свій час український колекціонер старовини і творів мистецтва Богдан Ханенко.

Секрети перевтілення музею на «оселею муз» протягом трьох днів розкриватимуть музейним працівникам Житомирської області: серія лекцій і тренінгів від управління культури та туризму облдержадміністрації і Українського культурного фонду 21 листопада стартувала у Житомирі.

Учасниками «Освітніх курсів для музейних працівників» стали представники 33 музеїв області.

Гасло проекту – «Від мамонта до космосу»: Житомирщина має абсолютно все – від мамонта до космосу, – наголосила начальник управління культури та туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва, привітавши представників галузі музейної справи.

«Проводимо такі три дні «мозкового штурму» з метою вдосконалення роботи місцевих культурних установ. Намагалися залучити сюди спікерів, які висвітлять і психологічну складову, і маркетингову, і комунікативну. Сподіваюся, що це дасть вам ідею на створення нових проектів, які ми втілимо разом з вами», – зазначила Тетяна Парфентієва.

Про проекти, реалізовані у Луганській та Донецькій областях, музейникам розповіла мистецтвознавець, учасниця ініціативи «Де Не Де», координатор проекту Mosaics in Ukraine Євгенія Моляр. Вона, зокрема, наголосила, що, перш за все, необхідно відроджувати заклади культури, які нині часто використовують не за призначенням.

«Ми досліджуємо радянську спадщину і завжди наголошуємо на тому, що треба, в першу чергу, звертати увагу на той неймовірний ресурс, який нам дістався у спадщину: бібліотеки, музеї, кінотеатри, будинки культури – це величезна мережа, яка була створена у ХХ століття. Сьогодні дуже часто ми бачимо, як ці заклади занепадають або використовуються не за призначенням: наприклад, кінотеатри перетворюються на супермаркети. Наша ідея – повернути їх у сферу культури і дати їм нове наповнення», – наголосила Євгенія Моляр.

Про відродження культурних об’єктів говорила і культурний менеджер Катерина Семенюк, котра долучилася до організації фестивалю «Жовтень у Жовтні», який, власне, і став стартовою й головною подією в процесі перетворення колишньої будівлі кінотеатру «Жовтень» на центр сучасної культури.

«Коли планували фестиваль, ми сподівались, що кінотеатр «Жовтень» буде основною його локацією. Однією із задач фестивалю була спроба перезапуску цього закладу. Адже всі знають, що ще до 24 жовтня там відбувалася торгівля, кінотеатр був у занедбаному стані. Сама кінозала – нині в аварійному стані. Ми планували робити там публічну програму (лекції, конференції), адже це просторе приміщення, пристосоване для великої кількості людей, але там тече дах, підлога в неналежному стані. Косметичний ремонт там не допоміг би. Тому ми вирішили використовувати лише перший поверх приміщення, аби зберегти ідею – «Жовтень у Жовтні». Це був тест цієї локації, хочемо зрозуміти, що там може бути: якийсь культурний центр, з виставками, з лекціями, книжковою крамницею. І в міні-форматі ми зробили це все у холі, а конференцію провели у залі ОДА», – розповіла Катерина Семенюк.

Перші два дні, 21 та 22 листопада, «Освітні курси для музейних працівників» проходитимуть у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича (Новий бульвар, 4), а 23-го – у Кмитівському музеї образотворчого мистецтва ім. Й. Д. Буханчука.

Під час тренінгів своїм досвідом поділяться Андрій Качуро (Amuseum, компанія з технічної комплектації виставкових просторів), Влад Піоро (Український центр розвитку музейної справи), Тетяна Філевська (арт-менеджер), Наталія Дзюбенко (завідувач відділу прикладної музеології, член Західноукраїнського орнітологічного товариства, член Міжнародної Ради Музеїв), Ольга Вієру (директор Благодійного фонду «Мистецький Арсенал»), Олена Брайченко (дослідниця гастрономічної культури), Андрій Хір (архітектор, митець), Ілля Стронґовський (куратор, дизайнер проекту, співзасновник видавництва «Видавництво» ) та інші експерти у галузі музейної справи.

Організатори запрошують усіх причетних долучитися до тренінгів, аби музеї, палаци культури, кінотеатри, бібліотеки стали дійсно «оселями муз» – цікавими та велелюдними.

Контактна особа – Тетяна Докиль: (097) 648-26-44, ukt_zt@ukr.net.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей мистецтво Парфентієва  
Матеріали по темі