Суспільство

Коростень: чорнобильський слід на землі, в долях, душах

26 April 2008, 08:53

25 квітня в Коростені відбувся мітинг – реквієм з нагоди 22-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС. На площі біля пам’ятного знаку „До 10 –річчя Чорнобильської катастрофи” громада міста вшанувала пам’ять тих пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх професій, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Їхній подвиг назавжди записаний у літопис людської мужності й навічно залишиться в пам\'яті коростенців.

Трагедія Чорнобиля стала найбільшою в історії України в другій половині 20 століття. Наслідки для України вимірюються мільярдами. Проте, ніякими грошима неможливо виміряти втрату здоров’я тисяч людей і ту моральну шкоду, яку завдало вимушене переселення людей. Особливо обурює той принизливий і соціально незахищений статус постраждалих від аварії, на який зараз орієнтується держава.

Постчорнобильське сьогодення Коростеня вщерть наповнене проблемами, про які на державному рівні згадують час від часу, а нам, у найбільшому місті, що постраждало від аварії на ЧАЕС, доводиться самим вирішувати їх щодня.

Найболючішою проблемою є стан здоров’я наших городян.

Негативні медичні наслідки аварії для нас стали, на жаль тенденцією з 1991 року. Оцінюючи ситуацію, яка склалася в місті і аналізуючи захворюваність населення, ми прийшли до висновку, що значне погіршання показників здоров’я населення пов’язане зі шкідливою дією іонізуючого опромінення. Як результат наслідків Чорнобильської катастрофи народжуваність зменшилась, загальна смертність, навпаки, зросла Природній рух населення, починаючи з 1994 року, став від’ємним. Хоча в останні два роки відмічалось збільшення народжуваності, однак смертність щорічно зростає. На першому місці знаходиться смертність від захворювань серцево-судинної системи, на другому - від онкозахворювань.

За минулий після катастрофи період захворювання щитовидної залози збільшилась у 23 рази. Всього за останні 15 років зареєстровано біля 100 випадків раку щитовидної залози. Вражаються, в основному, люди молодшого й середнього віку, серед них близько 85 % жінок.

Висока захворюваність серед дітей, різке збільшення кількості диспансерних хворих. В даний час близько 75% дітей є хворими, а близько 40 % дітей мають по 2 і більше хронічних захворювань водночас.

Ще можна називати багато цифр і статистичних даних, але всі вони свідчать лише про тяжкі пережиті коростенцями потрясіння, та про гостру необхідність надання державою адекватної соціальної та медичної допомоги потерпілим.

У минулому році, в день 21 річниці аварії, випустили комп’ютерну гру, дія якої відбувається в Чорнобильській зоні. Людство сприймає катастрофу як гру, забуваючи про те, що наслідки її впливають на здоров’я живих і ненароджених. І якось боляче усвідомлювати себе героями комп’ютерних ігор. Ми – не іграшкові! У місті проживає 62 тис. 530 потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, з них 1016 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ми - живі люди, ми маємо право на гідне життя, ми й наші діти маємо право на майбутнє.

У держави ж, напевне, є якесь своє бачення наших проблем. Вже 4 роки ми не можемо добитися погашення заборгованості по компенсації за невикористані санаторно-курортні путівки у 2004 році. Дана компенсація не виплачена 10 тис. громадян, оскільки Міністерство фінансів та Міністерство праці не визнають дану заборгованість, тому не виділяють кошти.

Жителям міста не просто не виплатили 850 тис. грн., в громаді посіяли зерна недовіри й підозри, позбавляючи нас головного - єдності у спільній боротьбі з чорнобильським лихом, яке не дивиться ні на посади, ні на достатки.

Деякі статті Закону України \" Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи \" не фінансуються, оскільки діє Постанова Кабінету Міністрів України від 26.07.1996р. № 836 \" Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи\". Мешканці міста продовжують звертатися із позовами до судів. В даний час судами прийнято 318 рішень, згідно яких на користь позивачів має бути сплачено близько 5 млн. грн. Внаслідок цього рахунки чорнобильських компенсацій заблоковані , й десятки тисяч коростенців не отримують навіть тих мізерних коштів, які надає держава. І знову місцева влада залишилась наодинці з цією проблемою, оскільки міське управління праці й соціального захисту є лише розпорядником бюджетних коштів, тому не може їх виплатити, бо такі суми не надходять з державного бюджету.

А де ж тоді держава? Де обіцянки великих політичних діячів, які напередодні виборів запевняли, що вирішать проблеми, провокували подання позовів до суду?

Кожному з нас зрозуміло, що держава у справі соціального захисту потерпілого населення кожен рік робить черговий крок назад. Зменшується кількість путівок на оздоровлення, хоча кількість хворих дітей не має тенденції до зниження. Зменшуються витрати по безкоштовному забезпеченню населення ліками та зубним протезуванням (1998 рік - 3,6 млн. грн., 2005 - 1,7 млн., 2007- 1,2 млн.). Цього року уряд призупинив подвійну виплату всіх державних допомог сім’ям з дітьми. А що призупинять або відмінять наступного разу?

Ми усвідомлюємо, що розміри соціально-економічних збитків, яких зазнала Україна, непорівнянні з реальними економічними можливостями країни для їх усунення в найближчі десятки років. Витрати, пов\'язані з мінімізацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ще багато років лежатимуть непосильним тягарем на економіці України, але миритися з байдужістю до наших проблем ми теж не можемо.

Тому саме тут було прийнято звернення громади міста до всіх владних структур України, народних депутатів, політичних діячів із закликом якомога відповідальніше поставитися до проблем постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Дуже важливо, щоб люди, які на власному житті, здоров’ї відчули вплив страшних наслідків Чорнобиля, були впевнені, що держава піклується про них і відповідально та повністю виконує зобов’язання перед своїми громадянами. Ваші рішення та дії, спрямовані на фінансування та реалізацію чорнобильських програм, стануть яскравим підтвердженням виконання законодавчо закріплених державних зобов’язань.

Коростенський міськвиконком

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі