Здоров'я

​У 2018 році через побічну дію лікарського засобу в Житомирській області помер пацієнт, - Держлікслужба

4 February 2019, 14:53

У 2018 році Держлікслужба в Житомирській області заборонила реалізацію 77 тисяч флаконів фальсифікованого спирту, не допустила до споживачів 60 найменувань медикаментів, а також зафіксувала один випадок побічної реакції, що призвела до смерті пацієнта.

Про це йдеться у відповіді Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Житомирські області на запит Житомир.info.

«Нагляд за побічними реакціями лікарських засобів в Житомирській області здійснюється представниками Державного експертного центру МОЗ України. Впродовж 2018 року в Службі зафіксовано один випадок побічної реакції, що призвела до смерті пацієнта. У відповідному лікувально-профілактичному закладі була проведена перевірка щодо якості лікарського засобу, який викликав побічну реакцію. В ході перевірки встановлено, що побічна реакція не пов’язана з якістю лікарського засобу», - поінформувала Держлікслужба в Житомирській області 4 лютого.

За даними Держлікслужби, у 2018 році до споживачів у Житомирській області було не допущено 59 найменувань лікарських засобів. До карантинної зони помістили 8902 упаковки лікарських засобів на суму майже 860 тис. грн, 18833 упаковки медикаментів на суму 1 мільйон 113 тисяч гривень повернули постачальнику. Ще 2874 упаковки вартістю 174 тисячі знищили.

«Серед заборонених одне найменування фальсифікованого лікарського засобу («Етил», розчин 96% серії 010612, з маркуванням виробника ТОВ «ВКФ» БІО-ФАРМА ЛТД» у кількості 76998 флаконів), 43 найменування неякісних лікарських засобів, 2 серії незареєстрованих в Україні лікарських засобів», - йдеться у відповіді на запит.

Серед заборонених до обігу лікарських засобів левову частку посіли лікарські засоби для лікування артеріальної гіпертензії, які вміщували діючу речовину ВАЛСАРТАН виробництва "Майлан Лабораторіз Лімітед" та були заборонені відповідними розпорядженнями Держлікслужби (Діфорс, Тіара тріо, Діокор, Ванатекс), рентгеноконтрасний засіб (Томовіст), препарат для лікування кишкових розладів (Еспузін), антидіарейний засіб (Ентерожерміна), аналгетик (Катадолон), та одна серія субстанції Йоду кристалічного.

«Перевірки щодо якості лікарських засобів проводяться в закладах охорони здоров’я: лікувально-профілактичних закладах, аптечних складах, аптеках та аптечних пунктах. Всі лікарські засоби, які було виявлено та відносно яких вживалися заходи щодо заборони обігу, виявлено в законному обігу. До аптечних закладів вони надходили від суб’єктів господарювання, які мають відповідні ліцензії на оптову торгівлю лікарськими засобами», - інформує Держлікслужба.

Нагадаємо, у січні 2017 року голова Житомирської ОДА затвердив Регіональну програму із запобігання ввезенню та розповсюдженню на території області неякісних, фальсифікованих і незареєстрованих в Україні лікарських засобів.

Як повідомляв Житомир.info, на кінець 2018 року Житомирська область увійшла в трійку регіонів, де найбільш повно та регулярно оновлюють інформацію щодо наявності безкоштовних ліків у лікарнях.

Про те, як можна повернути неякісні ліки до аптеки, читайте тут. Як безкоштовно отримати ліки у медзакладі, тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки медикаменти фальсифікат аптека Держлікслужба  
Матеріали по темі