Місто

​Попри протести батьків, у Житомирі продовжує діяти заборона допуску нещеплених дітей до навчання

4 March 2019, 17:08

У Житомирі заборона допуску нещеплених дітей до навчання 4 березня вивела майже півсотні батьків на мітинг під стіни міської ради. Співоргнанізаторка акції переконує: таке рішення місцевої влади порушує низку конституційних прав та законів.

«Зокрема, це розголошення конфіденційних даних, цькування дітей, публічне вилучення їх з освітнього процесу, примус до вакцинації. Ми просимо владу вплинути на те, аби комісія переглянула своє рішення та скасувала заборону допуску невакцинованих дітей до навчальних закладів та садочків», - пояснює співорганізатор акції «Дітям – вільний доступ до освіти» Наталія Слободянюк.


Тому батьки вимагають забезпечення вільного доступу дітей до освіти, наголошуючи, що вони не проти щеплень як таких, а «За» вільний вибір щодо вакцинації, а не примусовий. Свої вимоги мітингарі прописали на плакатах, розвісивши шкільну форму та взуття попід адмінбудівлею. Мовляв, ця форма їхнім дітям, може, більше і не знадобитися, якщо нічого не зміниться.

«У мене до школи №7 ходить син, він дев’ятикласник. Тиск є, нас періодично викликають, дзвонять. Тиск здійснюється у тому числі через класних керівників, медичних працівників, вихователів. У нашій ситуації ми просто наполягаємо на своєму, що дитина ходить», - розповідає Наталія Слободянюк.

Утім, не всі пікетуючі батьки змогли домогтися, аби їхні нещеплені діти безперешкодно навчались.

«Дитину знову, вже втретє, витурили із занять, і вона змушена сидіти у медпункті. Дитина, незважаючи на те, що знаходиться у школі, пропускає заняття, а це і до відставання у навчанні приведе», - говорить учасник акції «Дітям – вільний доступ до освіти» Ярослав Мазуркевич.

«Я виступаю проти примусу до вакцинації. У мене двоє дітей, двоє хлопців 3-х і 4-х років, і нам забороняють ходити до садочка, бо в нас немає вакцинації. Не робимо вакцинації, бо в мене був особистий досвід. Також у мене є знайомі, які вакцинували своїх дітей і мали негативні наслідки. Після БЦЖ у дівчинки почався ДЦП», - додає учасник акції «Дітям – вільний доступ до освіти» Олександр.

Опісля акції влада міста запрошує протестувальників до сесійної зали на перемовини. Однак замість порозуміння між керівниками профільних управлінь та батьками спалахують суперечки.

«Коли зробили першу АКДС моїй дитині, якій 4 роки, дитина два тижні не могла стати на ноги, постійно боліла спина. Кому мені зараз казати, що моїй дитині інші щеплення не потрібні. Що це у вас таке робиться з цими правилами і правами? Невже мої діти не мають прав без щеплення? Невже вони не мають права піти у садочок і так само виховуватись у колективі, як усі діти?», - виступає учасниця акції «Дітям – вільний доступ до освіти» Лідія Гергола.

Також батьки із зали додають: питання лежить не у медичній площині, а в правовій, і забороняти відвідувати школу чи садочок на місцевому рівні не мають права. Натомість мер міста Сергій Сухомлин відповідає: буде робити все можливе задля того, аби вберегти життя та здоров’я дітей.

Врешті батьки пропонують компромісне рішення, але за умови, щоб дітей ніхто не утискав у їхніх правах на освіту.

«Діти нехай ходять до школи, а ми, батьки, будемо вирішувати всі питання й надалі. Діти страждають», - говориться одна з учасниць акції.

«Я сьогодні підніму усі дані по всім навчальним закладам, який у нас поріг по щепленням. Тоді завтра я зможу сказати. Я не хочу бути популістом, що люди прийшли з плакатами і все, кажемо, все відміняємо. Я не хочу бути популістом. До завтра мені нададуть інформацію по кожній школі, садочку. Завтра на 12.00 ми збираємо усіх лікарів, бажаючі приходьте і будемо говорити по кожному випадку окремо», - каже наостанок Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 1 березня 2019 року батьки житомирських дітей ходили в мерію, вимагаючи у чиновників припинити «дитячий геноцид», який полягає у недопуску до освітнього процесу дітей без щеплення вакциною КПК.

Як повідомляв Житомир.info, 4 лютого 2019 влада Житомира пояснила механізм заборони допуску невакцинованих дітейдо навчання. Станом на 21 лютого 2019 найбільше хворих на кір дітей зареєстровано у НВК №11 м. Житомира – 16. У яких іще навчальних закладах виявлено кір і по скільки випадків – тут.

У ЗОШ №28 м. Житомира, де останнім часом діти хворіють на кишкові розлади, з 1 по 7 березня запровадили карантин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кір щеплення вакцинація акція  
Матеріали по темі