Економіка

На аукціон виставили дозволи на чотири ділянки в «бурштиновому» районі Житомирської області, в тому числі – в заповіднику

5 March 2019, 17:11

Держгеонадр виставили на аукціон 9 дозволів на ділянки, початкова вартість яких перевищує 100 млн грн.

Про це 5 березня повідомляє прес-служба відомства із посиланням на зустріч т. в. о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка з учасниками запуску процесу електронних торгів.

«Держгеонадра оголошують ІІІ електронний аукціон, це не нафтогазові ділянки. Це 9 ділянок, які розташовані в шести областях. Територія з покладами рідкоземельних порід, бурштину, берилію, графітів, води, глини та вапняків складає більше 400 кв. км. Початкова ціна 9 дозволів складає більше 103 млн грн, а сплата за геологічну інформацію — 27 млн грн», — заявив Кирилюк.

Держгеонадра оголосили дані про такі ділянки: Ястребецька, Семенівська, Юрівська та Пержанське родовище – Житомирська область; Зарічна (Заваллівського родовища) – Одеська область; Північне-1 (свердловина №1) – Донецька область; Літятинська – Тернопільська область; Жалянська-2 – Рівненська область; Запоріжжя (свердловина №2) – Запорізька область.

Лоти-ділянки, розташовані в Житомирській області, по яким аукціон має відбутися 22 квітня:

Ястребецька ділянка знаходиться на території Олевського району Житомирської області. Вид корисної копалини: циркон-рідкісноземельно-флюоритові руди. Вид користування надрами та строк, який надається дозвіл: геологічне вивчення, у т.ч. ДПР, 5 років – 776 тис. 600 грн;


Семенівська ділянка розташована в Олевському районі Житомирської області. Вид корисної копалини: бурштин. Вид користування надрами та строк, який надається дозвіл: геологічне вивчення, у т.ч. ДПР, 5 років – 30 тис. 420 грн;


Юрівська ділянка знаходиться на території Олевського району Житомирської області. Вид корисної копалини: титан-апатитові руди. Вид користування надрами та строк, який надається дозвіл: геологічне вивчення, у т.ч. ДПР, 5 років – 1 млн 898 тис. 590 грн;


Пержанське родовище розташоване на території Олевського району Житомирської області. Вид корисної копалини: берилієві руди. Вид користування надрами та строк, який надається дозвіл: видобування, 20 років – 60 млн 910 тис. 940 грн.


Продаж на аукціоні дозволу по трьом ділянкам з покладами руд Житомирська обласна рада погодила на сесії 2 листопада 2017 року, причому профільна комісія рекомендувала відмовити у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами по цим ділянкам, але ці проекти рішень не набирали достатньої кількості голосів і тоді голова облради Володимир Ширма ставив на голосування пропозицію депутатів про надання дозволу, яку підтримувала більшість присутніх.

Нижче – витяги з оприлюдненого протоколу сесії облради, яка проходила 02.11.2017:

Депутат обласної ради Ніколайчук О.В. (Батьківщина) поцікавився, які гарантії можуть надати компанії стосовно того, що дозволи на користування надрами не будуть перепродані. Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) зазначила, що, якщо документи відповідають усім вимогам, потрібно надавати дозволи на участь в аукціоні. Депутат обласної ради Смичок І.А. (РПЛ) підтримав пропозицію депутата Лабунської А.В. (Батьківщина) - надавати дозволи на участь в аукціоні. Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію профільної комісії - про відмову у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Ястребецької ділянки. (за – 5, проти – 0, утр. – 34, не гол. – 20). Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію депутатів Лабунської А.В. (Батьківщина), Смичка І.А. (РПЛ), Рудченка М.М. (НП), Озерчука А.М. (УКРОП), Кізіна С.В. (Свобода) - погодити продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Ястребецької ділянки. ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання. (за – 52, проти – 4, утр. – 0, не гол. – 3).

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію профільної комісії - про відмову у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами ділянки «Юрівська». (за – 5, проти – 0, утр. – 35, не гол. – 19). Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію депутатів обласної ради - погодити продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами ділянки «Юрівська». ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання. (за – 52, проти – 3, утр. – 0, не гол. – 4).

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію профільної комісії - про відмову у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Пержанського родовища. (за – 5, проти – 0, утр. – 33, не гол. – 21). Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію депутатів обласної ради - погодити продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Пержанського родовища. ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання. (за – 49, проти – 2, утр. – 3, не гол. – 5).

Дозвіл продажу на аукціоні права користування ділянкою в Олевському районі з покладами бурштину ухвалили на сесії обласної ради 18 грудня 2018 року, тут профільна комісія не заперечувала (витяг з протоколу сесії):

СЛУХАЛИ: Про розгляд звернення Державної служби геології та надр України від 29.11.2018 №23940/03/12-18 щодо погодження продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами ділянки «Семенівська». Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради. Повідомив про те, що депутатам роздано проект рішення про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами ділянки «Семенівська». ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання. (за – 46, проти – 0, утр. – 0, не гол. – 9).

Нагадаємо, територія Пержанського рудного району знаходиться в межах Поліського природного заповідника, частково – заказника «Микитче» та ландшафтного парку «Словечанський кряж». Пержанське берилієве родовище включає Крушенську та Північну рудоносні структури, вони знаходяться на території Поліського природного заповідника. На початку 2018 року прокуратура Житомирської області звернулася до суду з позовом до обласної ради, вимагаючи скасувати рішення сесій облради по Ястребецькій ділянці та Пержанському родовищу, оскільки межі надр входять до об'єкту природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. Суди першої інстанції прокурори вигравали, але програвали в апеляційних.

22 листопада 2018 року Сьомий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційні скарги Житомирської обласної ради, товариства з обмеженою відповідальністю «Пержанська рудна компанія» на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2018 року (час ухвалення рішення не зазначено, місце ухвалення рішення - м.Житомир, дата складення рішення в повному обсязі - 06 квітня 2018 року) у справі за адміністративним позовом заступника прокурора Житомирської області в інтересах держави до Житомирської обласної ради, треті особи - Поліський природний заповідник, Державна служба геології та надр України, ТОВ «Пержанська рудна компанія» про визнання протиправним та скасування рішення тринадцятої сесії Житомирської обласної ради VII скликання №866 від 02 листопада 2017 року «Про погодження продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування берилію Пержанського родовища( звернення Держгеонадр України від 12.09.2017 р. № 20606/03/12-17».

Скріншот постанови апеляційного суду

30 листопада 2018 року цей же суд задовольнив апеляційні скарги Житомирської обласної ради, товариства з обмеженою відповідальністю «Пержанська рудна компанія» на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25 липня 2018 року (судове рішення ухвалене 25 липня 2018 року, час ухвалення судового рішення не зазначено, дата виготовлення повного тексту судового рішення 15 серпня 2018 року) у справі за адміністративним позовом заступника прокурора Житомирської області в інтересах держави до Житомирської обласної ради, треті особи: Поліський природний заповідник, Державна служба геології та надр України, ТОВ «Пержанська рудна компанія» про визнання протиправним та скасування рішення тринадцятої сесії Житомирської обласної ради VII скликання № 864 від 02 листопада 2017 року «Про погодження продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки циркон-рідкісноземельно-флюоритових руд Ястребецької ділянки (звернення Держгеонадр України від 12.09.2017 р. №20607/03/12-17».

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2014 року в райцентрі Олевськ Житомирської області проходив науково-практичний симпозіум провідних геологів України, який був присвячений 60-річчю геологорозвідувальних робіт на Пержанському рудному полі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держгеонадра аукціон надра Олевський район суд  
Матеріали по темі