Культура

​Житомирський музей космонавтики – напівфіналіст міжнародного конкурсу «Жива»

26 March 2019, 09:44

Музей космонавтики ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради вперше став напівфіналістом престижного музейного конкурсу «Жива», що проводиться під патронатом Міжнародної організації «Форум слов’янських культур».

Про це 25 березня повідомила прес-служба Житомирської обласної ради.

«Організація вже 15 років пробуджує творчий потенціал слов’янських культур, забезпечує їх присутність у глобальному контексті сучасності, а також об’єднує митців, діячів культури і музейників з різних країн. У рамках першого візиту в Україну делегації Міжнародної організації «Форум слов’янських культур» за підтримки Всеукраїнської асоціації музеїв музей відвідали члени конкурсної комісії Андреа Ріхтер (Словенія) и Неда Кнежевич (Сербія), які оцінювали діяльність музею у півфіналі Міжнародного конкурсу. Оцінювання кандидатів продовжуватиметься до кінця квітня, а церемонія нагородження лауретів відбудеться на початку жовтня в Чорногорії», - інформує облрада.

Гості також відвідали будинок-музей, де народився та деякий час проживав Сергій Корольов.

Довідка облради:

Премія «Жива» була заснована в 2012 році з ініціативи експертних проектних груп з країн, об'єднаних Форумом слов'янських культур. Цілі премії «Жива» - це розпізнавання, заохочення, нагородження і просування експериментів, проектів і практик в сфері музеології в рамках специфічного культурного і географічного контексту слов'янських країн. Особлива увага при цьому приділяється особливостям і унікальним цінностям слов'янського світу з його історією, звичаями і спадщиною, загальними, а часом також суперечливими, корінням і труднощами. Йдеться про премію, яка з одного боку об'єднує цікаві проекти, з іншого представляє їх на наднаціональному рівні. Заохочення конкуренції з метою збільшення кількості музеїв, які прагнуть до того, щоб стати ще краще, продиктовано переконанням, що знання і обмін досвідом є ключовим фактором для досягнення більшого впливу музеїв на наше суспільство.

За даними офіційного сайту Форуму слов’янських культур, в 2019 році є 26 музеїв-конкурсантів, до числа яких вперше увійшли українські музеї.

«Члени журі - експертна група, що складається з фахівців слов'янського походження і членів Європейської музейної академії - побувають з візитами в усіх музеях-кандидатах. Оцінювання кандидатів триватиме до кінця квітня, а церемонія нагородження лауретів відбудеться на початку жовтня в Чорногорії», - інформує сайт.

Нагадаємо, нещодавно Музей космонавтики ім. С. П. Корольова оголосив конкурс юних астрономів та астрофізиків «Лабораторія Всесвіту».

Як повідомляв Житомир.info, 5 лютого 2019 року в Житомирському музеї космонавтики відбулася перша лекція всеукраїнського туру «Космічна Україна. Те, що МИ робимо!», організаторами якої виступила команда Space Logistics Ukraine. У подарунок від Space Logistics Ukraine музей отримав величезні пазли із зображенням планет Сонячної системи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі