Влада

Начальник ГУНП розповів про порушення в Житомирській області, які зафіксували у перші години голосування

31 March 2019, 14:46

На Житомирщині 31 березня станом на 12 годину зафіксували 13 можливих порушень при голосуванні на дільницях. Серед них зафіксовано одне, яке передбачає кримінальну відповідальність.

Про це повідомив начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області Вячеслав Печененко під час брифінгу щодо поточного стану роботи та забезпечення правопорядку під час голосування на виборах президента.

«За ніч повідомлень про порушення до поліції Житомирщини не надходило, а вже починаючи з 8-ї години ранку почали надходили різного роду порушення виборчого процесу. Станом на 12-ту годину вже зареєстровано 13 повідомлень про порушення: незначні та вже зафіксоване порушення, яке тягне кримінальну відповідальність. У Малині, Малинського району на виборчій дільниці, було виявлено прізвище людини, яка померла. Вона була внесена у списки виборців і за неї вже й проголосували. Це грубе порушення, яке тягне кримінальну відповідальність посадовим особам, які надали ці дані від 1 до 3 років ст. 158 ККУ», - розповів начальник ГУНП.

Інші порушення він назвав незначними. Зокрема, було зафіксовано демонстративне пошкодження бюлетеня у Коростишеві та спроби винесення бюлетеню у Бердичеві, голосування без документів. Є випадки, коли представники влади фотографувалися на дільницях із заповненими бюлетенями. Також у кількох районах Житомирської області виявили агітаційні плакати кандидатів у президенти, що є порушенням виборчого законодавства.

«В деяких районах на плакатах ще є агітація за того чи іншого кандидата. Ні комунальні підприємства, ні представники політичних партій не забезпечили виконання законів України щодо зняття агітаційних матеріалів. Є порушення, коли одна людина демонстративно виявила своє відношення до виборів, вона отримала свій бюлетень і порвала його, висловивши свою позицію. Це не є кримінальна відповідальність, це позиція людини, однак це порушення виборчого законодавства. Є випадки, коли одна бабця чи свідомо, чи несвідомо, але хотіла вийти з дільниці з бюлетенем. Її зупинили, повернули назад і цей факт також зафіксований. Є інформація про те, що в Коростені дільниця відкрилася до 8-ї години і деякі люди вже проголосували до 8-ї години нібито за рішенням виборчої комісії. Цей факт також зафіксований і вся ця інформація перевіряється і буде надаватись відповідна юридична оцінка. Вже також звертаються до мене, що деякі представники влади демонстративно виставляють свою бюлетені, аби показати, що вони проголосували. Ми також будемо перевіряти цю інформацію. Якщо там немає позначки за якого кандидата вони проголосували, це відповідно одне, але якщо у на фото є інформація за кого голосували, це вже буде та чи інша відповідальність посадових осіб. Ще одне із масових порушень в маленьких населених пунктах те, що виборча комісія дає можливість голосувати місцевим мешканцям голосувати без документів. Крім того надходять повідомлення від громадської організації ОПОРА. Цих повідомлень ще більше ніж зареєстровано в єдиному обліку. Вони оперативно публікують інформацію через соцмережі, ми це все перевіряємо та реєструємо», - каже Вячеслав Печененко.


Нагадаємо, після брифінгу Вячеслав Печененко повідомив, що інформація з Малинського району про голосування за померлого не підтвердилась. Також мер Житомира та голова ОДА видалили з соцмереж фото з бюлетенями біля скриньок для голосування.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 10.00 поліція вже зафіксувала 6 повідомлень про порушення на виборах у Житомирській області, в тому числі спробу винесення бюлетеня з дільниці. На брифінгу 31 березня начальник ГУНП Вячеслав Печененко розповів про голосування за мерця, порваний бюлетень і «галочки» посадовців. Явка виборців у Житомирі станом на 13:00 становить 30,6%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори поліція ГУНП Печененко  
Матеріали по темі