Місто

Чи законна літня практика в школах Житомира? Відповідь департаменту освіти

12 June 2019, 16:57

Проведення літньої трудової практики у закладах середньої освіти – школах, гімназіях, ліцеях – не передбачено законом про освіту.

Про це йдеться у відповіді департаменту освіти Житомирської міської ради на інформаційний запит Житомир.info від 4 червня 2019 року.

«На ваш запит повідомляємо, що згідно з Законом України «Про загальну середню освіту» не передбачено проведення літньої трудової практики у закладах середньої освіти», - йдеться у тексті відповіді за підписом начальника департаменту Валентина Арендарчука.

Так лаконічно, одним реченням у департаменті відповіли на усі 7 запитань, які цікавили наш сайт:


Відповідь департаменту освіти:

Із уточнюючими запитаннями, на підставі чого житомирські школярі щоліта відробляють практику та чи мають право батьки відмовитися від її проходження, Житомир.info зателефонував до заступниці директора департаменту освіти Раїси Кошевич, чия посада та ініціали також фігурують у відповіді на запит.

«Ми не даємо відповіді на запитання «Чому», у наших нормативних документах такої норми немає. А якщо мова йде за конкретний навчальний заклад, ми будемо вивчати і давати цьому оцінку. Робіть офіційний запит, звертайтесь за поясненнями до директора школи і просіть привести у відповідність. Як батьки ви маєте на це повне право. Ніяких настанов, рекомендацій чи рішень (щодо практики) департамент не надавав», - відповіла Раїса Кошевич.

Тим часом у школах, де навчаються діти співробітників Житомир.info, літню практику ніхто не відміняв. Майбутні 5-класники три дні прибирали клас, а на четвертий пішли екскурсією в ботанічний сад. Восьмикласників з іншої школи чекають на практику в серпні, хто не прийде, несе пачку паперу.

Журналіст сайту подзвонила керівникам декількох житомирських шкіл, щоб дізнатися, чи проходять там практику старшокласники, яку роботу виконують і чи можна «відкупитися» за гроші чи папір.

Отже, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 27 м. Житомира, директор Світлана Коротка:

«Діти працюють, в основному у червні. Миють коридори і подібне. Хто три, хто чотири години на день, протягом 10 днів. Відробляють з 5 класу. Дев’яті ні, 10-ті, ті, що перейшли в 11-й клас, працюють переважно по кабінетах з учителями, готуються до конкурсів та олімпіад. У них така творча підготовка. У нашій школі працює два табори з англійської мови, це теж зараховується як практика. Не відробляють діти, які звільнені по ЛКК, спортсмени і танцівники, бо вони й так дуже зайняті. Чи відробляють папером? У рідких випадках, якщо кудись їдуть. Про грошову компенсацію немає й мови, а пачку паперу як благодійну допомогу можуть принести».

Житомирська міська гімназія № 3, директор Марія Дорошко:

«Відпрацьовують лише 10-ті класи, в нас їх два. Тому що практика у них є в навчальному плані, якщо я не помиляюсь. Це їхня воля – допомогти навчальному закладу. Частина працювала у бібліотеці – приймали підручники, аналізували фонд, передавали матеріальні цінності. Друга частина наводила лад у класах: протирали стенди, підвіконня, комп’ютери. Вони вже відпрацювали. Сапати немає що, квітників немає. Своєї території дуже мало, переважно майданчики для проведення заходів. Траву косить робітник. Решта класів відробляли у вигляді екскурсій, походів у театр та музеї. Практика має бути спрямована на те, щоб діти розвивалися».

Зі слів Марії Дорошко, цьогоріч класоводи відмовилися від «відпрацювання» практики папером. Учням, які поїхали на відпочинок чи в табір, запропонували допомогти школі по приїзду.

Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 12 з поглибленим вивченням іноземних мов ім. С.Ковальчука м. Житомира, директор Петро Котенко:

«На даний момент ніхто не відробляє. У нас інтенсивно проходить термосанація школи, капітальне будівництво, умов на сьогоднішній день нема. Влада це знає, тому ми на це не йшли. Чи буде практика надалі? Буде видно. Порадимося в колективі, виробимо позиції і проголосуємо».

У приймальних адміністрації кількох інших шкіл пояснили, що керівників немає на місці через їх участь у нарадах та комісіях.

Нагадаємо, 31 травня житомирські школярі урочисто попрощалися з навчальним роком. Яким було свято останнього дзвоника в гімназії №3, дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, 30 травня в житомирській школі №17, що на вулиці Київській, 49, трапилася надзвичайна подія: у коридорі незнайомець намагався витягти четвертокласника на вулицю, а потім вирвав з його рук телефон і втік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа практика освіта директор  
Матеріали по темі