Місто

​На Старому бульварі біля житомирського університету зрізали вікові дерева

3 July 2019, 13:04

2 липня на алеї поряд зі Старим бульваром у Житомирі зрізали вікові дерева.

У соцмережі житомиряни виклали фото повалених дерев та почали обурюватися тим, що зрізали здорові насадження.

«У Шодуарівському парку Житомира повалили 150-річні дерева рідкісних порід», - йдеться у дописі Олександра Пруса, у коментарі до якого він висловив припущення, що понад століття тому ці дерева могли бути висаджені на території парку, заснованого бароном де Шодуаром.

Як стало відомо Житомир.info, дерева зрізало комунальне підприємство «Зеленбуд» Житомирської міської ради на замовлення Житомирського національного агроекологічного університету. Причина – незадовільний стан та аварійність даних насаджень. Загалом було зрізано 7 дерев: дві берези, два ясени, тополя, акація і липа.

«Зрізаним деревам близько сотні років і вони досягли свого вікового стану. Для їх обстеження на місце виїжджала постійнодіюча комісія міської ради, яка склала припис балансоутримувачу про необхідність видалення цих дерев через їхню аварійність. Дерева знаходяться на території ЖНАЕУ і балансоутримувачем є університет. Навчальний заклад звернувся до нас, аби зрізати ці дерева. Тобто «Зеленбуд» є лише виконавцем робіт», - пояснив журналісту Житомир.info в.о. директора КП «Зеленбуд» Олександр Волокіта.

За його словами, ситуація неоднозначна, оскільки сам підтримує збереження зелених насаджень в місті, однак переконаний, що потрібно позбавлятися тих дерев, які несуть небезпеку для населення.

«Я розумію обурення людей і теж за те, аби зберегти кожне дерево, бо це легені нашого міста. Але, як показали останні буревії, які повалили кілька десятків дерев у Житомирі, такі насадження становлять небезпеку. Це територія навчального закладу і хто відповідатиме, в разі виникнення надзвичайної ситуації, якщо під час наступної негоди це дерево впаде на когось зі студентів, чи будь-кого іншого», - зазначив в.о. директора КП «Зеленбуд».

Тим часом, 3 липня на засіданні міськвиконкому було прийняв чергове рішення, яким надано дозвіл зрізати ще кілька дерев у Житомирі, а саме:

  • У зв’язку з реконструкцією дороги по провулку Винокурному були обстежені зелені насадження і за висновками комісії підлягає видаленню 15 дерев, ще три дерева потребують обрізання гілля.
  • У зв’язку з реалізацією бюджету участі в парку згідно акту обстеження і за висновком комісії підлягають видаленню 7 дерев: алича, горіх, береза тощо. Усі дерева самосійні і не є реліктовими, але на цьому місці мають встановити атракціон.
  • Дерево на прибудинковій території будинку по вул. Бориса Тена, де управління капітального будівництва є замовником будівництва нового спортивного майданчика, а дерево росте посеред ділянки.

Як повідомляв Житомир.info, задля реконструкції набережної річки Тетерів у житомирському парку мають зрізати понад 200 дерев, 120 з яких за висновками комісії є здоровими, але заважають благоустрою території.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево Зеленбуд  
Матеріали по темі