Політика

Ігор Герасименко: Ми опитали житомирян і тепер знаємо, що їх турбує і яких кроків від мене очікують у Верховній Раді

15 July 2019, 10:48

Я кандидат-мажоритарник й у випадку обрання мене народним депутатом України, буду передусім представляти інтереси житомирян. Тому мені важливо знати їх думку, потреби та бачення розвитку міста й країни.

З цією метою Волонтерський Центр «Слуги Народу» з 21 червня по 8 липня 2019 року провів громадське опитування думки житомирян. Питання стосувалися, передусім, задоволеності житомирян станом справ у місті, якістю життя в ньому, можливостями, які тут є. По-друге, ми запитували, яких саме кроків очікують від народного депутата у різних сферах.

Опитування громадської думки, постійний зворотній зв'язок з людьми, референдуми – це важлива складова політики партії «Слуга Народу». Це стало можливим в наш час завдяки масовому доступу до Інтернету та сучасним цифровим інструментам. Тепер отримати інформацію від громадян про їхню позицію, інтерес та потреби можна оперативно і це не вимагає значних затрат чи часу.

Ми отримали 2340 анкет – це значний відсоток виборців Житомира. Опитування не проводилось за точною соціологічною методикою, тому ми не ставимо за мету приводити рейтингові результати кандидатів чи партій. Нас, власне, цікавило інше – як оцінюють житомиряни своє життя в місті, що би вони хотіли змінити, покращити в першу чергу.

Анкета поширювалась через Facebook та місцеві новинні сайти. Вона була велика і передбачала вдумливе заповнення, було багато питань з відкритими відповідями. В ключових запитаннях ми не пропонували чіткі альтернативи, тому що хотіли отримати від людей їх особисті варіанти, думки. Таким чином 80% детально заповнених анкет свідчить про те, що ми отримали інформацію він житомирян з активною життєвою позицією, які користуються інтернетом, соцмережами і включені в життя міста, мають сформовану думку щодо подій в управлінні містом.

Наші експерти запропонували житомирянам оцінити стан роботи різних сфер комунального господарства. В результаті у нас вийшло три блоки проблем: найбільш кричущі, середньої важливості й сфери, де житомиряни не особливо відчувають якісь проблеми.

Перший перелік проблем – це ті, які необхідно вирішувати в місті в першу чергу, і не важливо, до чиїх повноважень вони відносяться. Нижче – відсоток тих житомирян, які вважають стан справ у тій чи іншій сфері вкрай незадовільним.

Стан доріг – це проблема номер один, яка значно переважає над усіма іншими: 79% опитаних житомирян вважають, що ситуація з дорогами в місті катастрофічна. Далі йде стан справ зі сміттям в місті – прибирання, вивіз, сортування чи утилізація: 65% житомирян хочуть більш охайних та чистих вулиць.

В подальших відповідях житомирян ми бачимо, що для багатьох з них важливе питання переробки, сортування сміття, питання екологічно стану в місті загалом. Вони цікавляться не лише коли вивезуть сміття, а і куди, що з ним роблять далі. Це означає, що мені як народному депутату потрібно буде звернути увагу на сміттєпереробний завод, який збираються побудувати у Житомирі. Взагалі ситуація з переробкою сміття – задача не для одного нардепа, це питання обласного значення. Сподіваюсь, що разом зі іншими патріотами нашої Житомирщини ми це питання зрушимо.

Наступний блок важливих проблем – це нелегальні гральні автомати, стан води в місті та корупція в різних органах влади. Як бачимо, містяни оцінюють стан корупції як дуже високий. Тобто незважаючи на усі події останніх років, корупція залишається. До корупції житомиряни відносять декілька проблем, передусім – це корупція в вищих державних органах влади. Ми усі це побачили, коли перед президентськими виборами завіса над оборудками в оборонці привідкрилася.

По-друге, це корупція, з якою люди стикаються безпосередньо в своєму житті. Багато хто з опитаних вказує саме на корупцію в місцевих представництвах центральних органів влади. До речі, майже не було згадок про побори в повсякденних сферах – освіті, медицині, дитсадках: або вона тут зникла, або незначна, або не сприймається саме як корупція. Багато хто з житомирян вказує на низьку ефективність використання міського бюджету і це ще один напрямок, в якому містяни підозрюють наявність корупції.

Наступний блок по 53-54% це відкрите розпиття спиртних напоїв та бродячі собаки. На мою думку, близькість цих оцінок свідчить про те, що саме так житомиряни оцінюють безпечність пересування в місті.

Наступне місце неочікувано займає стан водовідведення після дощу: 52% житомирян вказують, що воді немає куди діватись після сильних дощів. Майже поруч знаходиться стан та робота громадського транспорту – 50% незадоволених. Тут є цікавий момент: під час відкритого питання, коли житомиряни самі від себе писали, що їх турбує, то тема зливової каналізації майже не піднімалась, а стан та якість громадського транспорту були набагато значиміші. Що ж, нам усім болить те, з чим ми маємо справу саме зараз. А от коли дощ, тоді, звісно, бачимо, що тут є проблема.

Наступний блок – це доступність якісного житла. 47-48% житомирян незадоволені станом житлового фонду, прибудинкових територій, і взагалі говорять про те, що в місті для них немає доступного житла. Це дуже значимий показник, бо близько 40% житомирян кажуть, що у них проблеми з тим де і в яких умовах вони живуть. Звісно, добре що останніми роками у Житомирі почалося будівництво нового житла, але це не знімає питання реконструкції та обслуговування старого житлового фонду, можливості купити чи знімати житло.

Наступний блок питань – проблеми, які мають середню важливість для містян, турбують менше 50% тих, хто взяв участь в опитуванні. 45% вважають, що в місті вкрай незадовільна якість медичних послуг, і такий же відсоток вказує на кричущий стан безробіття чи низької оплати праці.

Місто в сприйнятті житомирян не дуже неохайне: 43-44% вказують, що стан тротуарів у місті, вивіз сміття, стан екології в окремих районах абсолютно незадовільні.

42% дуже стурбовані неефективним використанням міського бюджету. Я вже писав у своїй програмі, що планую після обрання приступити до особистої ревізії того, на що витрачаються кошти міського бюджету.

42% вказують, що їх турбує стан злочинності в місті.

33% турбує хаотична забудова у місті. Мова тут не скільки про новобудови, а про те, що забудова здійснюється в центрі міста, в паркових зонах, хаотичне будівництво не додає місту привабливості та ошатності. Це, звісно, питання до департаменту містобудування та до депутатів міської ради, які у різних каденціях наприймали рішень щодо передачі земельних ділянок.

Кількість тих, хто більш-менш задоволений, зростає у питання прибирання прибудинкових територій: тут ті, хто оцінює ситуацію задовільно, перевищують тих, хто оцінює вкрай негативно. 42% тепер вважають, що прибирається задовільно. Тобто житомиряни стан прибирання прибудинкових територій вважають більш задовільним, ніж прибирання вулиць та громадських територій. І ще є таке враження, що у місті спостерігається різке розшарування – є територіє більш-менш охайні, можливо, мова йде передусім про ОСББ, а є дуже забруднені.

Стан задоволеності від наявності парковок в місті майже поруч з тими, кому їх гостро не вистачає. Знову ж – це проблема окремих мікрорайонів, яку потрібно вирішувати.

Майже ідентичні кількості тих, хто вважає, що промисловість забруднює місто, і тих, кого це не особливо турбує.

Більш менш задоволені люди роботою ліфтів, каналізації.

Цікаве розшарування думок в позиції оцінювання якості управління містом. З одного боку тут 47% вважають, що справи йдуть більш-менш нормально. Проте лише 9% вважають, що з цим усе гаразд.

Найбільш задоволені житомиряни в питаннях дитячих майданчиків, теплопостачання, облаштування скверів та вуличного освітлення. Хоча, як ми бачимо з інших питань нашого опитування, у людей є значний запит на гарні, якісні, облаштовані громадські зелені зони.

Наступне, що нас цікавило, це які законодавчі ініціативи очікуються житомирянами від депутата Верховної Ради.

В отриманих відповідях є як теми загальнонаціонального рівня, так і місцеві, які для опитаних були набагато важливішими. Тут ми задавали відкрите питання, на яке можна було вписати власну відповідь.

Як бачимо найбільш важливою для житомирян залишається стан доріг. Вони вважають, що це така проблема, яку народному депутату неможливо ігнорувати. Окрім цього, це питання і загальнодержавного значення.

Наступне, що вже торкається безпосередньо голосування у Верховній Раді, це скасування депутатської недоторканості та медицина, зокрема – проведення медичної реформи і належний стан лікарень.

Далі йде боротьба з корупцією: від депутата також очікують, що він системно, на різних рівнях і в різних компетенціях, буде займатись цим питанням. Від «елітної» корупції до того, з чим безпосередньо стикаються містяни.

Наступна проблема – рівень заробітної плати. Дуже часто тут мова йде про працівників бюджетної сфери, освітян, людей старшого віку.

На думку опитаних, депутат має сприяти рівню освіти в місті, і тут описано багато складових: сучасність освіти, доступність, якість, оплата праці викладачів, забезпеченість приміщеннями. Тут мається на увазі як шкільна освіта так і вища. І для житомирян важливим є отримання освіти, це вважається стратегічно значимим.

Питання зменшення тарифів та якість отримуваних житлово-комунальних послуг. у багатьох відповідях пов'язані з рівнем заробітних плат. Люди намагаються вибудувати якусь стратегію, що можна на більш масштабному рівні зробити з тарифами, як з ними справитись. Цікаво, що на відміну від попередніх років, житомиряни хочуть не скільки пільг, а саме вищої заробітної плати для їх оплати.

Наступною проблемою йде збір, вивезення та переробка сміття. Житомиряни вважають, що це питання давно не вирішується, воно нагальне, і немає різниці хто і як зрушить цю проблему з місця. Тому тут сподівання є і на народного депутата.

Багато різного написали й про поліпшення податкового законодавства: житомиряни вказують, що воно має бути спрямованим на сприяння розвитку бізнесу, підприємництва. Багато хто з зацікавлених пише, що очікують прийняття нового податкового кодексу. Це справді робота для народного депутата саме у Верховній Раді. Обов'язково долучусь до цього процесу, буду захищати інтереси міських підприємців.

Далі йде питання екології. Як бачимо для опитаних нами житомирян, яких можна віднести до лідерів громадської думки, питання екології, забруднення, переробки відходів є дуже чутливим.

Важливим є питання очищення судової влади. Це вважається завданням загальнонаціонального рівня. І тут справді президенту Володимиру Зеленсьскому буде потрібна наша підтримка, тому що суддівська система сформувала свою особливу закриту касту, яка має усі повноваження для того, щоби оборонятися.

Важливим є для житомирян питання збереження природних ресурсів. Багато хто вказав в анкетах на необхідність боротись з незаконними вирубками лісу, видобутком бурштину, піщаними та іншими кар'єрами. Люди вважають, що обласна влада тут абсолютно не справляється, або взагалі не діє.З обласної проблеми це стало загальнонаціональною.

Далі знову ж таки питання якісної води та роботи міських мереж загалом.

До речі, питання мови виявилось не кардинально важливим - у цьому показнику наведену в таблиці нижче пораховані разом прихильники різних концепцій державної мови.

Наступні пункти нашого опитування житомирян дивіться тут

Хочу вас запевнити, що після обрання народним депутатом буду тримати постійний зв'язок з житомирянами і Житомиром. Я залишаюсь тут жити і працювати. Отримані результати опитування це наказ для мене спланувати мою депутатську діяльність.

21 липня запрошую Вас на виборчі дільниці зробити вибір!

Адреса нашого Волонтерського Центру партії "Слуги Народу":м.Житомир, вул. Івана Кочерги 5-в.

Онлайн приймальня Ігоря Герасименка - https://62.sluganarodu.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Герасименко кандидат опитування  
Матеріали по темі