Політика

​Олег Грамотенко показав дітям першу на Житомирщині сонячну електростанцію

15 July 2019, 20:13

Автобус «Tesla Energo» забирає півтора десятка учнів та вчителів біля бердичівської школи №1. На Ганській сонячній електростанції їх зустрічають Олег Грамотенко, генеральний директор компанії, та його син Микола. 1 липня 2019 р. Миколі виповнилося 15 років. Він закінчив 9 класів і вступив у технологічний ліцей. Але, незважаючи на юний вік, Микола вже працює на СЕС, обіймаючи посаду молодшого інженера-електрика.

Після висадки з автобуса з’ясувалося, що декілька дітей не мають головних уборів для захисту від сонця. А на вулиці +32С… Вихід знайшли швидко. Двом дітям охоронники позичили свої кепі. А трьом школярам вручили білі пластикові каски з логотипом компанії.

Перед очима школярів – готовий об’єкт, який компанія «Tesla Energo» звела у Бердичівському районі: Ганська сонячна електростанція. СЕС почала генерувати енергію 13 грудня 2018 року. Дітям пояснюють: це перші «сонячні» мегавати-годин в історії Житомирської області.

Микола стежить за технічними показниками – і охоче допомагає проводити екскурсії для дітей. «Подивіться, це оптоволоконні дроти!» – каже Микола. Але школярам 3-5 класів треба пояснювати додатково, що таке оптоволоконний зв’язок, для чого на СЕС існує серверна і т. п.

З такою ж проблемою стикнувся і Грамотенко-старший. Олег довго пояснює дітлахам, що таке фотони – і яким довгим та складним шляхом вони перетворюються на електричну напругу у розетці. Діти ще не вчили фізику і, здається, розуміють не все. «Хто дивився мультики про фіксиків?» – раптом запитує О. Грамотенко. Майже всі радісно піднімають руки. «Тоді уявіть, що на землю прилітають мільйони маленьких фіксиків…» – терпляче починає розповідати він знову.

Микола, у свою чергу, пояснює, чому електростанція називається «Ганською». «Ви чули про каблучку Ганської?» – запитує Микола. Ніхто з дітей, здається, не чув. Микола розповідає легенду: колись графиня Евеліна Ганська загубила у цій місцевості коштовну каблучку. Її досі не можуть знайти – і продовжують наполегливо шукати…

Для будівництва та запуску станції Олег Грамотенко разом з партнерами залучив іноземні інвестиції: близько 17 млн. євро. Державний бюджет України не витратив на це жодної копійки. Легенди – легендами, але насправді компанія отримала під станцію шматок занедбаної землі, де раніше був скотомогильник та нелегальне звалище. З ділянки площею близько 30 гектарів довелося вивозити кістки великої рогатої худоби, бите скло, обрізки гуми та інший малоприємний мотлох.

«СЕС дозволяє забезпечити корисною електроенергією понад 1000 будинків. При цьому викиди CO2 скоротяться приблизно на 5 500 тон у рік. Ось так працює «зелена» енергетика на практиці!» – каже кандидат у народні депутати Олег Грамотенко. Усього на станції зараз працюють 58 752 панелі. Кожні 144 панелі обслуговує один інвертор. 15 мегават-годин потужності щогодини йде в обленерго, яке платить станції за спеціальним «зеленим» тарифом.

Але так було не завжди. Перший тиждень станція функціонувала у тестовому режимі. Далі Ганська СЕС працювала на повну потужність, але… безплатно. «Від 13 грудня 2018 р. до кінця березня 2019 р. перша СЕС Житомирщини віддавала енергію у бік обленерго абсолютно безкоштовно. І лише 1 квітня ми отримали «зелений» тариф…» – коментує О. Грамотенко.

Прес-служба кандидата у народні депутати України Олега Грамотенка

Facebook: Олег Грамотенко

Веду прямі ефіри у Facebook кожної неділі о 17:00 год.

Спілкуйтесь зі мною особисто!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Грамотенко вибори  
Матеріали по темі