Політика

НАЗК нагадало про умови фінансування партій, які набрали на виборах більше 2% голосів

31 July 2019, 13:31

Національне агентство з питань запобігання корупції звертає увагу політичних партій, чий виборчий список кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах до Верховної Ради України 21 липня 2019 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі отримав не менше 2% голосів виборців, на підстави та порядок отримання державного фінансування статутної діяльності політпартії.

Про це пресслужба НАЗК повідомляє 31 липня.

«Відповідно до частини третьої статті 17-3 Закону України «Про політичні партії в Україні» (далі – Закон), рішення про надання політичній партії державного фінансування її статутної діяльності або про відмову у наданні такого фінансування приймається відповідно до цього Закону Національним агентством на підставі результатів останніх чергових або позачергових виборів народних депутатів України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі у п’ятиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів народних депутатів України. Таке рішення приймається за умови подання керівником або іншою уповноваженою особою партії довідки установи банку України про відкриття окремого рахунку партії в національній валюті України», - йдеться у повідомленні.

Також, Закон передбачає право політичної партії подати до Національного агентства заяву про відмову від державного фінансування її статутної діяльності.

Національне агентство звертає увагу політичних партій, які на позачергових виборах отримали не менше 2% голосів виборців та вперше матимуть право на державне фінансування, на ще одну умову для надання державного фінансування. Так, згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», щорічне державне фінансування статутної діяльності політичних партій надається партіям за умови внесення змін до статутів, зокрема, внесення відомостей про джерела матеріальної та фінансової підтримки політпартії, її місцевих організацій та порядок здійснення витрат політичної партії.

Нагадаємо, за даними сайту Центральної виборчої комісії, більш ніж 2% голосів на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року отримали 11 партій, п’ять з яких подолали прохідний бар’єр у 5%. Крім переможців виборів на державне фінансування також претендують: Радикальна партія Олега Ляшка, партія «Сила і Честь», Опозиційний блок, партія Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія» та ВО «Свобода». За даними ЗМІ перераховані партії можуть отримати від 11 до 20 млн грн на рік.

«Щорічний обсяг державного фінансування статутної діяльності політичних партій, які відповідно до цього Закону мають право на таке фінансування, становить 0,02 розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України. Загальна кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, визначається на підставі даних протоколу Центральної виборчої комісії про результати останніх чергових або позачергових виборів народних депутатів України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі», - зазначається в ст. 17-2 закону «Про політичні партії в Україні».

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області результати голосування за партії дещо відрізняються від загальноукраїнської: на першому місці – «слуга народу», на другому – ВО «Батьківщина», до п’ятірки лідерів потрапила Радикальна партія Олега Ляшка, а «Голос» по області не подолав прохідний бар’єр у 5%, натомість 5,51% набрала партія «Сила і Честь».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК партія бюджет вибори  
Матеріали по темі