Місто

Біля могил побратимів житомирські десантники розповіли, коли 2 серпня перестало бути для них святковим днем

2 August 2019, 15:30

2 серпня близько сотні людей зібрались на Житомирському військовому кладовищі. Військові, волонтери та родичі загиблих прийшли з квітами, щоб вшанувати пам’ять полеглих десантників, котрі загинули під час війни на сході України.

Цей день для українських десантників перестав бути святом ще у 2014 році, вважає генерал-лейтенант Збройних сил України, Герой України Михайло Забродський.



«До недавнього часу, ще два роки тому 2 серпня був Днем високомобільних десантних військ. Але, починаючи з 2014 року, коли почався конфлікт на сході нашої держави, цей день мало хто святкував, бо святкувати не було особливо що. Це був слушний день, щоб згадати побратимів, які загинули під час виконання службових обов'язків, під час виконання бойових завдань, тих, хто загинув під час миротворчих місій. Тих, хто пішов від нас. Дуже добре, що зараз ця традиція вшановується та зберігається. Це дуже важливо для тих, хто служить, буде служити й служив у високомобільних, аеромобільних, повітряно-десантних військах», - сказав командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ Михайло Забродський.

Тимчасово виконуючий обов’язки командувача Десантно-штурмових військ Збройних сил України Євген Мойсюк розповідає, чому особисто для нього 2 серпня перестав бути святом влітку 2014-го.

Тоді він був командиром 1-го парашутно-десантного батальйону 25-ї окремої повітрянодесантної бригади. За кілька днів до цього його бойові побратими загинули поблизу міста Шахтарськ. Це і стало точкою неповернення для військового.

«Для мене статус другого серпня змінився у 2014 році. 31 липня 2014 року 1-й батальйон 25 бригади зазнав серйозних втрат. Ці втрати, в тому числі, були завдані завдяки противнику, який носив берети такого ж кольору. Це були військовослужбовці Російської Федерації. 2 серпня, коли мене вранці поздоровляв генерал Муженко, я ще тоді сказав, що мені здається, що це вже не день свята, це день пам’яті. І це тільки підтвердилось надалі. Я з розумінням сприймаю ветеранів, я їх підтримую. Як сьогодні правильно сказав генерал-лейтенант Забродський – нас не роз’єднає ця війна, не роз’єднає десантників попередніх, десантників сучасних і десантників майбутніх. Але для мене зараз – це день пам’яті, і я думаю, що для більшості десантників Збройних сил України – це по-справжньому День пам’яті», - сказав т.в.о. командувача Десантно-штурмових військ Збройних сил України Євген Мойсюк.

Після богослужіння військові, волонтери та житомиряни, які прийшли на кладовище, поклали квіти до могил загиблих воїнів.

За словами родичів загиблих, таке вшанування пам’яті – це свідчення того, що люди розуміють, за що віддали життя військові-десантники.

«Для мене це дуже важливо. Кожен раз, коли я приходжу до Валюші, я ретельно дивлюся, яка квіточка додалась, хто до нього приходив, де прапорець додався. Це дуже важливо коли пам'ятають, що недарма він помер. Для мене це дуже важливо», - каже мама військовослужбовця ЗСУ Валентина Ковальського Лілія Дідора.

Як повідомляв Житомир.info, подібний захід на Смолянському кладовищі в Житомирі відбувся 2 серпня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДШВ десантник вшанування військове кладовище  
Матеріали по темі