Економіка

Середня продуктивність пасік у Житомирській області в 1,5 раза вища, аніж по Україні

7 August 2019, 09:56

Кожна восьма тонна українського меду збирається саме з пасік Житомирської області. Усі бджологосподарства регіону виробляють до 8 тисяч тонн меду на рік. Житомирщина є лідером з виробництва меду та різноманітної продукції бджільництва.

Про це 6 серпня повідомила пресслужба Житомирської облдержадміністрації.

Департамент агропромислового розвитку та економічної політики ОДА інформує, що середня продуктивність пасік на Житомирщині – 41 кг солодкої продукції з бджолородини. Натомість по Україні цей показник не вищий за 24 кг.

«У розрахунку на одного жителя припадає 6,3 кг меду, тоді як науково обґрунтована норма споживання меду однією людиною 1,1 кг\рік. Забезпеченість жителів області цим продуктом більше у 6 разів у порівнянні з іншими областями», – йдеться у повідомленні департаменту.

А Головне управління Держпродспоживлужби у Житомирській області 6 серпня повідомило про нові вимоги до меду, затверджені в Україні (відповідно до наказу Міністерства агарної політики та продовольства від 19.06.2019 № 330, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.07.2019 за № 725/33696. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування).

Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання введення споживача в оману.

Зокрема, наказ дає ряд визначень таким поняттям як злитий мед, квітковий або нектарний мед, мед для кондитерських виробів, мед монофлорний квітковий (нектарний), мед поліфлорний квітковий (нектарний), падевий мед, пресований мед, стільниковий мед, центрифужний (екстрагований) мед тощо.

Нагадаємо, 9 серпня 2019 року на пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі збираються провести ярмарок з продажу продукції бджільництва.

Як повідомляв Житомир.info, у серпня 2018 року Головне управління статистики у Житомирській області інформувало, що, за підсумками 2017 року, Житомирська область займала в Україні лідируюче місце за виробництвом меду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мед бджолярство  
Матеріали по темі