Культура

В Поліському заповіднику відкриється музей під відкритим небом. 4 ФОТО

12 May 2008, 15:34

В околицях Поліського природного заповідника добре збереглися архаїчні традиції проживання населення: давня культура, побут, звичаї, вірування.

В музеї, що знаходиться в адмінбудинку  заповідника зібрані рідкісні предмети народного вжитку. Справжнім ткацьким верстатом, який до того ж тче, сьогодні не дуже здивуєш, -  розповідає директор заповідника Сергій Жила, - а от домотканим рушником з візерунками, яким понад тисячу

 років похвалитися може не кожен. Сергій Миколайович докладно може розповісти, що символізував той чи інший знак на предметах народного вжитку наших далеких пращурів. (Фото 1).

 

На фото: Сергій Жила демонструє, як ткали наші предки.

 

Така незвичайна сосна росте в Поліському природному заповіднику, що в Овруцькому районі. До слова, дерев такої чудернацької форми на піщаних дюнах заповідника немало. Є тут ще і така , що у віці 40 років має висоту не більше 15 см. Бідність грунтів та недостатність вологи не дають можливості рослинам розвиватися в повну силу. (Фото 2).

 

Відомо, що ще якихось 80 років  тому на Овруцько-Словечанському кряжі було більше сотні каменів-слідовиків. Тепер лишилося, мабуть, не більше десяти. Чудо-Камені Великої Фосні, Рудні Замисловецької, Листвина нині знову збирають до себе людей ... В Поліському заповіднику створюється музей каменів під відкритим небом. Кожен із них має свою легенду.

Неподалік села Верпи є урочище  Ночовки. Старші люди пам’ятають в ньому  не зовсім звичайний камінь у формі невеличких ночов. Легенда розповідає, що колись давно йшла землею Матір Божа з немовлям і саме в камені із заглибиною своє дитя скупала та й пішла далі, лишивши на камені сліди своїх босих ніг. Святий камінь став культовим об’єктом  для древлян. Тож не дивно, що за радянської влади його було знищено. Тепер камінь «відродився» в заповіднику. В його заглибині, на диво, за будь-якої погоди є вода. (Фото3).

 

Етнографічний музей «Древлянське село» незабаром з’явиться в  одному з найвіддаленіших сіл Овруцького району Селезівка. Натхненником та організатором втілення цього задуму в життя є директор Поліського природного заповідника Сергій Жила.

Один з об’єктів  водяний млин уже відновлено і відкрито. В давні часи млин мав не лише господарське призначення, а був і культурним осередком, місцем , де люди спілкувалися, ділилися новинами, обмінювалися досвідом. Сергій Миколайович має надію, що цей добрий дух збережеться в млині і в наш час. (Фото4).

 

фото: Наталія Хомич

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі