Політика

Верховна рада зробила перший крок до зменшення кількості нардепів та позбавлення мандатів за прогули

4 September 2019, 10:42

На пленарному засіданні 3 вересня Верховна Рада 258 голосами підтримала в цілому постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№1017).

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Доповідаючи законопроект, Представник Президента України у Конституційному Суді України Федор Веніславський поінформував, що законопроектом пропонується: зменшити склад народних депутатів України до трьохсот, Аргументуючи дану пропозицію, він сказав, що є суспільний запит на зменшення кількості народних депутатів. Окрім того, за словами Ф.Веніславського, «Цифра 450 депутатів була взята з Верховної Ради УРСР – стільки депутатів обиралося до неї з 1989 по 1991 рік. З того часу населення України значно зменшилося». Представник Президента додав, що зменшення кількості депутатів дозволить зекономити бюджетні кошти на їхнє утримання. За його словами, менша кількість депутатів почне діяти з наступної каденції Верховної Ради. Проектом Закону пропонується вилучити із тексту статті 76 Конституції України принципи загального, рівного і прямого виборчого права, що здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки має місце дублювання статті 71 Конституції України. Окрім того, за його словами, законопроект пропонує запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою», - йдеться у повідомленні.

Також народні депутати прийняли в цілому постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)» (№1027). Законопроект підтримали 279 народних депутатів.

«Документом пропонується удосконалити перелік підстав та окремі елементи механізму дострокового припинення повноважень народних депутатів України. Зокрема, додано до переліку підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України: встановлення судом факту неособистого голосування народним депутатом України у Верховній Раді України, тобто голосування народним депутатом України замість іншого народного депутата України або надання народним депутатом України можливості проголосувати замість нього іншому народному депутату України, – з моменту набрання законної сили рішенням суду про встановлення такого факту. Визначено механізм дострокового припинення повноважень народного депутата України за наступними підставами: відсутність його без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії», - інформує пресслужба.

За обидва законопроекти всі шість нардепів-мажоритарників від Житомирської області голосували «за», Михайло Забродський, як і вся фракція «Європейська Солідарність», ці проекти не підтримав і голосував «проти», Анжеліка Лабунська (фракція ВО «Батьківщина») була відсутня.

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 3 вересня 2019 року Верховна рада скасувала недоторканість народних депутатів: за такі зміни до Конституції України проголосували 373 народних обранців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР нардеп  
Матеріали по темі