Місто

​Перша відеозйомка житомирського трамвая 1927 року з агітаційними плакатами на ньому

9 September 2019, 17:40

Житомирський журналіст Сергій Бовкун вже понад два роки займається пошуками архівних кінохронікальних сюжетів з життя Житомира та області. За цей період на створеному ним каналі «Кінохроніка Житомира» вже з’явилося більш як 80 сюжетів різних років, так чи інакше пов’язаними з нашим краєм.

А днями досліднику всміхнулася справжня удача. У фондах Центрального державного архіву кінофотофонодокументів України імені Пшеничного він знайшов сюжет кінохроніки 1927 року. Це найстаріша відома на сьогодні зйомка Житомира.

«Сюжет, який триває лише 2 хвилини, присвячений 10-річчю святкування Жовтневої революції. У кадрі видно Соборний майдан, стару вежу біля філармонії, Преображенський собор. Одні з найцінніших кадрів кінохроніки — проїзд вулицею тогочасних трамваїв, прикрашених святковими транспарантами. Відтак знайдений сюжет є ще й першою відомою кінозйомкою житомирського трамвая, якому нещодавно сповнилося 120 років», - розповів Сергій Бовкун Житомир.info.

На кадрах видні також агітплакати на вагоні, які на той час закликали до рішучих дій, а нині здаються кумедними: «Все на борьбу с вошью», «Разруху в железные тиски строительства».

Журналіст розповідає: повернення цієї кінохроніки до глядача стало можливим завдяки нинішньому трамвайно-тролейбусному управлінню.

«Цей кіносюжет зберігався в столичному архіві 92 роки – і за цей час його ніхто ніде не бачив. Я завернувся по допомогу до профкому ЖТТУ, головою якого є Ольга Назарук. Завдяки фінансовій підтримці профкому вдалося придбати в кіноархіві оцифровану копію цієї унікальної кінохроніки. Віднині перша відома в історії кінозйомка Житомира є у відкритому доступі – на каналі «Кінохроніка Житомира» в YouTube», - говорить Сергій Бовкун.


Як повідомляв Житомир.info, з серпня 1899 року Житомиром курсували 8 вагонів-«коробочок», кожен з яких був розрахований лише на 16 посадкових місць всередині і на 6 стоячих – у відкритій частині. Трамвайні маршрути були одноколійними, рейковий шлях шириною один метр укладений на дерев’яні шпали на відстані одного метра між ними, а контактна мережа виготовлена з мідного дроту діаметром 8 мм.

Унікальні кадри повоєнного Житомира, зняті всесвітньо відомим піаністом, уродженцем міста - Святославом Ріхтером, тут. Рідкісні кадри про знаменитого хірурга Олександра Гербачевського, іменем якого названа Житомирська обласна лікарня, тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: трамвай фільм Бовкун  
Матеріали по темі