Культура

В мережу виклали рідкісні кадри повоєнного Житомира, відзняті Святославом Ріхтером

5 April 2017, 12:51

Унікальне відео, зняте на вулицях повоєнного Житомира, потрапило в інтернет.

Уривок документального фільму французького режисера Бруно Монсенжона «Ріхтер Нескорений» (1997 рік) на своєму каналі в YouTubе 5 квітня виклав житомирський журналіст Сергій Бовкун, який повертає із забуття старі фільми про Житомир.

«Це унікальні кадри повоєнного Житомира, зняті всесвітньо відомим піаністом, уродженцем міста - Святославом Ріхтером. Кадри унікальні не тільки тим, що їх зняв геніальний Маестро Ріхтер, але ще й тим, що показують Житомир, якого вже немає», - написав Бовкун у соцмережі.

Журналіст виклав також коментар з цього приводу житомирського краєзнавця Георгія Мокрицького.

«Це знято Ріхтером в 1950-х роках, під час одного з його приїздів в Житомир. Музикант знімав на любительську кінокамеру місця, близькі його серцю. На кадрах бачимо тодішні вулиці Крошенську і Базарну (тепер - Князів Острозьких та Ріхтера), дерев'яну церкву Богоявленського монастиря (що стояла на розі вулиць Великої Бердичівської і Довженка). А також невеликий приземкуватий будиночок на Лютеранській вулиці біля будівлі кірхи - тут колись жив дід музиканта, Данило Ріхтер», - розповів Мокрицький.

Як повідомляв Житомир.info, в 2011 році у Житомирі відкрили меморіальну дошку Святославу Ріхтеру, у 2015-му - кімнату пам’яті видатного піаніста, улітку 2016-го на честь Ріхтера перейменували житомирську вулицю. У березні 2016 року у Житомирі відзначили 101-у річницю від дня народження видатного музиканта. У 2017 році в Житомирській обласній філармонії ім. С. Ріхтера відбувся гала-концерт –заключний етап Міжнародного фестивалю майстрів мистецтв та конкурс юних піаністів ім. С. Ріхтера «На батьківщині піаніста» (результати).

Завдяки Сергію Бовкуну та меценатам у березні  2017 року у вільний доступ, зокрема, потрапили старі фільми «Житомиру – 1100 літ», «Житомир. Історія міста, розказана його жителями» та «Твій ювілей, Житомир», присвячений 1100-літтю міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі