Економіка

Голова Державної податкової служби вирішив розвіяти «міфи» щодо нових законів про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг

24 September 2019, 15:18

Прийняті Верховною Радою законопроєкти №1073 та №1053-1 щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг передбачають безкоштовні програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО), зниження штрафів та запровадження кешбеку.

Про це голова Державної податкової служби Сергій Верланов сказав на брифінгу в Будинку Уряду – інформує 24 вересня пресслужба ДПС.

Голова відомства розповів про кілька докорінних змін у системі адміністрування податків і застосування РРО, а також спростував ряд поширених міфів. Зокрема, за його словами, прийнятими законопроєктами дозволено використання програмних РРО – тобто «РРО в смартфоні». При цьому касовими апаратами теж можна буде користуватися і надалі.

«Ми відкриваємо можливість використання програмних РРО, які будуть безкоштовними. Уже зараз на сайті Державної податкової служби можна завантажити сервіс. Більше того, в подальшому податківці будуть обслуговувати та оновлювати його», – зазначив Сергій Верланов.

«Міф №1 – усіх підприємців зобов’яжуть купити РРО. Це неправда. Підприємці будуть мати альтернативу: програмне забезпечення, яке безкоштовно надаватиме держава», – наголосив він.

Крім того, Сергій Верланов підкреслив, що введення РРО не буде стосуватися фізичних осіб, «тобто людей, які прийшли на ринок продати якусь городину». Також не стосуватиметься і ФОПів на І групі оподаткування.

«Міф №2 – дідусь, який торгує на ринку помідорами, змушений буде кувати РРО. Це неправда. Переважна більшість підприємців, які торгують на ринках, не будуть користуватися РРО», – сказав голова Служби.

За його словами, законопроєкт №1073 вводить поняття «кешбек». Він пояснив, що за невидачу чека нараховуватиметься штраф. Якщо чек видано – його можна перевірити. І в разі, якщо він повністю або частково не фіскалізований, покупець зможе подати скаргу через власний е-кабінет, але з ідентифікацією своєї особи, а це унеможливить тролінг.

«Якщо дійсно було порушення – накладається штраф у розмірі 150% від вартості покупки, із яких одна частина стягується до бюджету, а інша – заявнику», – пояснив Сергій Верланов.

Він зауважив, що кешбек можливо буде застосувати лише на ті покупки, які перевищують 850 грн: «Тобто дрібний бізнес рівня продуктового магазину виключений із дії даного закону».

Голова Служби підкреслив, що з підвищенням контролю водночас знижуються штрафи.

«Їх розміри будуть меншими, ніж сьогодні. Єдиний великий штраф – це 5 тисяч грн за незастосування РРО під час торгівлі підакцизними товарами, тобто тютюном, алкоголем тощо», – підкреслив він.

Сергій Верланов переконаний, що набуття чинності законопроєктів №1073 та № 1053 значно зменшить рівень тінізації економіки.


Державна податкова служба нагадує, що відповідно до ухвалених законів з 1 жовтня 2020 року РРО вводиться для окремих платників податку на ІІ і IV групі, які здійснюють наступні види діяльності:

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і каміння;

- роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах;

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування;

- реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, який затверджується Кабінетом Міністрів.

Раніше Міністерство фінансів уточнювало, що загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії Житомирської міської ради 17 вересня 2019 року депутати ухвалили звернення до голови Верховної ради Дмитра Разумкова щодо відтермінування прийняття законів про касові апарати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДПС податки Верланов закон РРО касовий апарат  
Матеріали по темі