Суспільство

У 2019 році батьки частіше стали звертатися з заявами про зникнення дітей, - житомирська поліція

2 October 2019, 09:38

З початку року житомирські правоохоронці допомогли встановити місцеперебування 339 дітлахів і підлітків. За свідченнями ювенальних інспекторів поліції, люди частіше стали звертатись за компетентною допомогою, не витрачаючи дорогоцінний час на самостійні пошуки.

Про це 1 жовтня повідомила пресслужба ГУНП в Житомирській області.

«Упродовж минулих вихідних днів працівники поліції встановили місце знаходження двох підлітків», - повідомили в поліції.

15-річну жительку м. Баранівки, про зникнення якої повідомила мати, правоохоронці виявили у торговельно-розважальному комплексі обласного центру. Дівчина не вперше втікає з домівки до Житомира, ймовірно, почуваючись «достатньо дорослою» для самостійного існування подалі від родини. Зі знайдою, і з її матір’ю правоохоронці провели відповідну роз’яснювальну роботу.

Уночі 28 вересня до Житомирського відділу поліції звернулась жителька обласного центру. Занепокоєна жінка повідомила, що її 14-річний син пішов на свято до подружки і до цієї пори не повернувся. Поспілкуватись із ним телефоном у матері не вийшло, а нині ж його мобільник взагалі вимкнений. Адреси іменинниці заявниця теж не знала.

Уранці поліцейські виявили підлітка на одній з вулиць Житомира й зателефонували його матері. Хлопець зізнався, що пізно уночі побоявся повертатись додому, тому й заночував у друзів. Про те, що його вже шукають, не думав.

«У поточному році працівники поліції встановили місце перебування 339 дітей і підлітків, 323 з них повернули додому упродовж першої доби пошуків. Слід зазначити, що заяв про зникнення дітей за 9 місяців цього року на 20 % більше, ніж минулого року за такий же період. Але не через те, що діти втікають чи губляться частіше, а тому, що дорослі стали більше повідомляти і звертатись за допомогою поліції, не гаючи часу на самостійні пошуки. І це правильно, оскільки оперативність отримання нами такого повідомлення дозволяє залучати до пошуків дитини серед основних і додаткові сили, у тому числі, і технічні засоби. А такий комплекс у рази підвищує шанси швидкого встановлення місця перебування розшукуваного», - розповів заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.

За словами керівника підрозділу ювенальної превенції ГУНП в області Наталії Гончарук, серед розшуканих цього року діти віком від 6 років і юні особи 14-17 років. Основні причини – це потяг до подорожування, сімейні негаразди і непорозуміння з батьками та перші ніжні почуття.

Правоохоронці ж звертаються до дорослих громадян, закликаючи відповідальніше ставитися до своїх батьківських обов’язків. Підлітковий вік – складний і для юні, і для батьків. Однак не ігноруйте дитячих проблем і намагайтеся спокійно обговорити речі, які хвилюють ваших підлітків, спробуйте разом знайти правильне вирішення того чи іншого питання, або вихід із ситуації, що склалась. Не залишайте дітей наодинці з їх проблемами, не критикуйте і не принижуйте їх погляди. Цікавтеся колом друзів та інтересами дітей, аби мати змогу вчасно зреагувати на тривожні ознаки у розмовах, поведінці тощо.

«У разі виникнення неприємних ситуацій, заручіться підтримкою поліції. Телефон «102» працює цілодобово», - нагадують правоохоронці.

Як повідомляв Житомир.info, за три місяці 2019 року в Житомирській області розшукали майже сотню дітей: «найпроблемніший» вік – від 13 до 15 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розшук дітей дитина поліція ГУНП  
Матеріали по темі