Політика

​Депутатам Житомирської облради не вистачило голосів за звернення проти імплементації «формули Штайнмаєра»

8 October 2019, 12:36

Депутати Житомирської обласної ради не підтримали звернення до керівництва держави щодо недопущення імплементації «формули Штайнмаєра» та закріплення на законодавчому рівні особливого статусу окупованих територій Донецької та Луганської областей.

За таке звернення голосували на позачерговій сесії облради 8 жовтня.

Перед голосуванням виступали депутати з аргументами «за» та «проти» звернення.

«Я - оптиміст по життю, але розумію, що ця заява не пройде, бо комусь політичні моменти завадять за це проголосувати. Але я наголошую, що мир любою ціною для України не підходить», - сказав депутат від ВО «Свобода» Тарас Собко.

Депутат від Опозиційного блоку Наталія Рибак нагадала, що більшість виборців проголосували за Зеленського, бо він обіцяв мир.

«Ніхто не каже за капітуляцію, ніхто не говорить за здачу українських інтересів, але потрібно, щоб в Україні настав мир. «Формула Штайнмаєра» з’явилася ще в 2016 році, і треба все зробити, відпрацювати, щоб люди в Україні назавжди забули, що таке війна», - сказала Наталія Рибак.

Депутат Ілля Смичок, який був обраний від Радикальної партії Ляшка, а зараз - позафракційний, запропонував перекласти всю відповідальність на самого Штайнмаєра – президента Німеччини. Ця пропозиція викликала сміх в залі.

Після виступів представників громадськості, які протестують проти «формули Штайнмаєра», на трибуну вийшов голова ОДА Віталій Бунечко, який запросив всіх 9 жовтня на 10:00 годину в обласну філармонію, де фахівці детально роз’яснять положення «формули Штайнмаєра», та зачитав свою заяву, яку озвучив на пресбрифінгу перед сесією.

Детальніше дивіться у сюжеті

Врешті за звернення до президента, Верховної ради, Кабінету міністрів щодо неприпустимості імплементації так званої «формули Штайнмаєра» та закріплення на законодавчому рівні особливого статусу окупованих територій Донецької та Луганської областей проголосували 25 депутатів - рішення не прийняте (всього в облраді 64 депутати).

11

12

13

«Унаслідок реалізації так званої «формули Штайнмаєра» Україна отримає саме легітимізацію та тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій в окремих районах Донецької та Луганської областей через проведені вибори. Пізніше плануватиметься номінальне «повернення» вказаних територій до складу України. Враховуючи поведінку окупаційних військ та дії офіційного Кремля, немає жодних причин вважати, що відбудеться встановлення реального контролю над усією ділянкою україно-російського кордону. У подальшому проведення наступних виборів до українського парламенту на цих територіях остаточно закріпить присутність представників терористичних окупаційних адміністрацій у владі га національному рівні. Усе вищесказане стане можливим після імплементації нового законодавства про особливий статус та внесення змін до Конституції України», - йдеться у тексті звернення, що пропонувалось затвердити на позачерговій сесії Житомирської облради.

Нагадаємо, у порядку денному позачергової сесії було два питання – звернення депутатів до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та щодо неприпустимості імплементації «формули Штайнмаєра».

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 2 жовтня 2019 року у Житомирі кілька десятків людей протестували проти імплементації «формули Штайнмаєра». 4 жовтня біля драмтеатру в очікування приїзду президента Володимира Зеленського організували кілька акцій з тематичними плакатами: проти «капітуляції» та на захист «свободи слова». Учасники акції протесту проти «формули Штайнмаєра» палили фаєри, які з рук виривали працівники поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: формула Штайнмаєра сесія облрада звернення  
Матеріали по темі