Місто

Під час відкриття меморіальної дошки класний керівник житомирянина Євгенія Мошківського та його друзі пригадали, яким він був у школі

15 October 2019, 16:16

15 жовтня на фасаді Житомирського міського колегіуму встановили пам'ятну дошку померлому учаснику АТО, військовослужбовцю 24-ї бригади Євгенію Мошківському. Вшанувати пам'ять померлого героя прийшли родичі, однокласники та військові.

Чоловік захищав територіальну цілісність України в зоні проведення антитерористичної операції з 27 травня 2015 року по 26 липня 2016 року. Коли Євгеній повернувся додому, лікарі виявили, що у військового низька фракція викиду серця.

«‎Я вхопила Женю за ноги й сказала, що не пущу, мати й батько – інваліди, куди ви його забираєте. А він мені вийняв військовий квиток та каже: «За це я буду нести відповідальність, комусь треба батьківщину захищати». Повернувся він 27 липня 2016 року. На роботі, коли проходили комісію, сказали, що фракція викиду занизька. Приходив з роботи та «‎хекав», казав душа болить за хлопців, які на передовій»‎, – розповідає мати військовослужбовця Катерина Мошківська.


Після довготривалого обстеження родині повідомили, що потрібна операція з пересадки серця, але Євгеній не дожив до операції і помер 8 січня 2019 року.

«‎Пішли ми до лікаря, його поклали у госпіталь, потім у лікарню. Потім сказали, що на пересадку серця потрібно 130 тис. доларів. Але у нього були настільки прижаті легені, що потрібно було серце з легенями пересаджувати разом, а це потрібно вдвічі більше грошей. Я скрізь ходила по інстанціях та підприємствам, де він працював, хто міг, копійку кинув, але це було на підтримку. 8 січня він помер, а мені казали, що зроблять безкоштовно пересадку, потрібно було лише гроші на те, щоб серце прижилося»‎ – говорить мати військовослужбовця Катерина Мошківська.

У Житомирському міському колегіумі Євгеній Мошківський навчався до 9 класу. Класний керівник чоловіка розповіла, що пам'ятає маленького, доброго хлопця, який ще у шкільні роки проявляв свою відважність.

«‎Женя був веселим, творчим, дуже спортивним хлопчиком, якого любили всі діти у класі. Я пам'ятаю його маленьким, гарненьким, який завжди посміхається. З такого маленького хлопчика виріс герой, яким ми пишаємося у Житомирському міському колегіумі. Він, можливо, і не мріяв стати військовим, так склалося життя, але він завжди був захисником. Захищав дівчаток і мене, по-своєму, по-дитячому»‎, – ділиться класний керівник військовослужбовця Ірина Мушківська.

Однокласники військового кажуть, що Євгеній був справжнім товаришем та лідером.

«‎Він був гарним товаришем та дуже цілеспрямованим хлопцем. Ми разом займалися спортом, грали за наш клас. Дійсно, надійний друг, з яким можна поділитися секретом»‎, – каже однокласник військовослужбовця Михайло Нежмак.

«У школі часто були змагання. Наприклад, він у класі найбільше підтягувався. Був дуже спортивний та міцний хлопець. У нього був міцний характер, відрізнявся від інших»‎, – каже однокласник військовослужбовця Нікіта Шевченко.

Як повідомляв Житомир.info, 27 вересня 2018 року на сесії міської ради до депутатів з проханням про допомогу у зборі коштів на операцію з пересадки серця звернулася мати бійця 24-ї бригади Євгена Мошківського. Журналістам Житомир.info мати-пенсіонерка розповіла, що потрібно 130 тисяч доларів.

8 січня 2019 року Євгеній Мошківський помер. Поховали бійця 24-ї бригади на військовому кладовищі у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мошківський АТО меморіальна дошка  
Матеріали по темі