Події

З початку року поліція Житомирської області отримала від дітей 35 звернень про насильство вдома

7 November 2019, 15:37

Упродовж кількох останніх років у Житомирській області спостерігається збільшення кількості звернень до поліції стосовно домашнього насильства.

Про це йдеться у додатку до проєкту рішення сесії Житомирської обласної ради «Про обласну цільову Програму запобігання, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на 2020 рік», опублікованому на сайті облради 6 листопада.

Зазначено, що стереотипні уявлення про стосунки батьків-дітей, де покарання розглядається як природна складова виховання, призводить до того, що про факти домашнього насильства дуже рідко повідомляють до правоохоронних чи інших органів. Але попри все, кількість звернень щодо вчинення домашнього насильства щороку збільшується:
- у 2015 році кількість звернень становила 2728 (6 звернень надійшло від дітей, 221 – від чоловіків, 2501 – від жінок);
- у 2016 році кількість звернень становила 3260 (74 звернення надійшло від дітей, 173- від чоловіків, 3013 – від жінок);
- у 2017 році кількість звернень становила 3510 (71 звернення надійшло від дітей, 120 – від чоловіків, 3319 – від жінок);
- у 2018 році кількість звернень становила7886 (70 звернень надійшло від дітей, 331 – від чоловіків, 7485 – від жінок).

У 2019 році лише за 9 місяців надійшло 7078 звернень (35 звернень надійшло від дітей, 258 – від чоловіків, 6685 – від жінок).

«Домашнє насильство завдає шкоди здоров’ю постраждалих, зокрема репродуктивному, що призводить до зниження рівня народжуваності та збільшення кількості народжених дітей з вадами здоров’я, може призвести до каліцтва чи навіть до летальних наслідків через тяжкі тілесні ушкодження, несумісні з життям, або внаслідок суїцидів постраждалих осіб. Постраждалі особи не можуть належним чином виконувати свої професійні обов’язки, внаслідок чого зростає кількість травмувань на робочих місцях та кількість «лікарняних», фінансування яких покривається з бюджету тощо. Постраждалі не можуть належним чином виконувати свої батьківські обов’язки, внаслідок чого зростає рівень бездоглядності дітей та відповідно підвищується рівень соціального сирітства, при якому держава бере на себе виховання та утримання дітей при живих батьках. Зростає кількість розлучень у сімях, де вчиняється домашнє насильство, та кількість правопорушень, оскільки насильство призводить не лише до дитячої бездоглядності дітей, але й до безпритульності постраждалих, а в окремих випадках – до вбивства жертвами своїх кривдників», – резюмують автори програми протидії домашньому насильству.

Як повідомляв Житомир.info, 31 серпня 2019 року молоду жінку з села Барашівка Житомирського району, матір двох дітей, побив колишній співмешканець. Жінку госпіталізували до реанімації Центральної районної лікарні. 4 вересня чоловіка затримала поліція.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство домашнє насильство  
Матеріали по темі