Місто

​Виконком погодив встановлення пам’ятної дошки житомирянину Францу Бржезицькому – останньому в’язню «Майданека»

20 November 2019, 11:55

У Житомирі відкриють меморіальну дошку останньому в’язню концтабору «Майданек» Францу Карловичу Бржезицькому.

Відповідне рішення було прийнято під час засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради 20 листопада, — інформує сайт міськради.

Ініціатором встановлення дошки стала громадська організація «Студентський польський клуб».

«Урочисте відкриття пам’ятної дошки відбудеться в суботу, 30 листопада, о 12:00 год. біля будинку за адресою: Новий бульвар, 7, де проживав житомирянин. Також у цей день в приміщенні Gnatyuk Art Center (вул. Велика Бердичівська, 20) буде організовано вечір пам’яті Франца Бржезицького ( початок о 12:45)», — інформує мерія.

Нагадаємо, людина-легенда Франц Карлович Бржезицький – останній в’язень концтабору Майданек – помер у серпні 2017 року у віці 92 років.

У 2016 році житомирський журналіст Олександр Гуцалюк розповів про 92-річного колишнього в’язня, який був одним із фундаторів створення Товариства польського, повернення польській релігійній громаді Семінарійського костьолу Святого Яна Дуклі, благоустрою Польського цвинтаря, сплюндрованого за роки радянської влади:

Францішек народився 4 вересня 1924 року в місті Житомирі у звичайній польській робочій сім’ї, яка проживала на Мальованці.

У лиховісні часи Великого терору енкаведисти розстріляли його батька, а матір відправили в Сибір у заслання. У 1941-му, після окупації Житомира німецькими загарбниками, 17-річний Франек, разом зі своїми польськими друзями-ровесниками, створив підпільну молодіжну антинацистську організацію, яка згодом приєдналася до житомирського комуністичного підпілля на чолі з Григорієм Шелушковим. Наприкінці 1942-го хлопця вистежило і схопило гестапо. Німці підозрювали його у зв’язках з підпільниками, однак довести нічого не змогли. Він стійко витримав усі тортури катів, нікого з товаришів не виказав, і його вже мали намір розстріляти, але страту в останній день замінили на концтабір смерті Майданек (Польща). Туди він потрапив у складі житомирського етапу 13 лютого 1943 року. З 1240 чоловік цього етапу вижили і повернулися додому після війни лише семеро.

А після Майданека ще були концтабори Гросс-Розен (Німеччина) і Ляйтмеріц (Чехословаччина). Він пройшов усі кола пекла, вистояти й вижити в нелюдських умовах йому допомогли незламний характер, ідейні переконання, взаємодопомога товаришів і глибока віра в Бога.

Після звільнення у 1955 році Франц Бржезицький пішов у трудовому житті по стопах свого діда і батька – став будівельником і багато десятиріч, аж до виходу на пенсію, очолював у місті передову будівельно-монтажну бригаду.

Як повідомляв Житомир.info, на фасадах житомирських школи та коледжу збиралися встановити меморіальні дошки не лише Францу Бржезицькому, а й двом загиблим в АТО бійцям 72-ї механізованої бригади: Ігорю Гончаренку та Віталію Циборі. Однак проєкти двох останніх рішень на виконкомі 20 листопада не розглядали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бржезицький меморіальна дошка виконком  
Матеріали по темі