Суспільство

​В Житомирському агроекологічному університеті обговорювали, як використовувати космічні технології для управління ОТГ

2 December 2019, 09:58

Яким чином керувати об’єднаними територіальними громадами та як приваблювати потенційних інвесторів за допомогою геоінформаційних та космічних технологій, обговорювали на міжнародній науково-практичній конференції в ЖНАЕУ. За словами ректора університету Олега Скидана, робота над створенням геопорталу регіону ведеться вже кілька років і впродовж останніх дев’яти місяців до неї активно долучилися науковці навчального закладу.

«Конференція буде особливою, бо сьогодні ми будемо презентувати і обговорювати разом із облдержадміністрацією, обласною радою, нашими партнерами, представниками Державного космічного агентства, концепції трансформації системи управління регіоном з використанням сучасних геоінформаційних і космічних систем. Тобто, сьогодні на рівні області є ідея реалізувати пілотний проєкт національного масштабу щодо зміни підходів в управлінні регіональним розвитком на базі сучасних цифрових технологій. Мова йде про створення геопорталу Житомирської області, по створенню якого вже декілька років йде робота, але на сьогодні є потреба у підключенні всіх ОТГ. І от сьогодні концепцію даного проєкту будемо презентувати, обговорювати його разом із представниками нашої регіональної влади, науковцями, нашими зарубіжними колегами, зокрема у нас потужна делегація з Литовської республіки. Ці фахівці теж хочуть обговорити питання цифровізації управління з представниками наших об’єднаних громад. Будемо обговорювати цю концепцію з тим, що вже в наступному році приступити до її активної реалізації», - розповів ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан.


Впровадження сучасних інформаційних технологій та обробка великих об’ємів даних - це не питання одного дня. Для цього потрібно проводити навчання на всіх рівнях.

«Звичайно, це не дуже просто і ми знаємо та вивчали досвід інших країн. І у нас в області та в інших регіонах ці питання не нові і вони досить складні. Але питання цифровізації та діджиталізації - це світовий тренд. Подобається нам це чи ні, але ми повинні не тільки йти в ногу із часом, але й випереджати його. Тому альтернативи просто немає. Зараз на Житомирщині є унікальні можливості для реалізації такого проєкту, враховуючи вже існуючі напрацювання та існуючий потенціал. Ми прогнозуємо всі складнощі та труднощі, але вже алгоритм, як це робити складений. Вже є основа, є сьогодні підготовка фахівців на базі університету разом із компаніями, які постачають програмне забезпечення. Ведеться підготовка наших тренерів, ми готові сьогодні навчати представників від громад, які будуть збирати, обробляти цю інформацію. В облдержадміністрації в управлінні регіонального розвитку є необхідна техніка та сервери, де може накопичуватись і оброблюватись інформація. В принципі є бажання та є ресурси, можливості, бачення як це робити. Звичайно, що на багатьох рівнях потрібно пояснювати, розповідати, але вже декілька заходів було на рівні облдержадміністрації, директорів всіх департаментів та управлінь. Сьогодні - наступний крок, сьогодні вже керівників та представників залучаємо. Тобто, зараз йде потужна інформаційна підготовка що це, для чого і як це буде працювати», - розповів Олег Скидан.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖНАЕУ Скидан космос геопортал  
Матеріали по темі