Фоторепортаж

Фоторепортаж з однієї з найбільших котелень Житомира, яка опалює третину міста

3 December 2019, 17:42

Районна котельня на Жуйка, 12. Одна з найбільших котелень міста Житомира. Встановлена потужність котельні - 180 мегаватів. Підключена потужність - близько 60 мегаватів. Цієї потужності вистачає, щоб отопити 35% міста. Площа котельні - 2500 метрів квадратних.

Збудована частина приміщень і одна труба у 1928 році. Раніше тут була електростанція, а у 1975 році приміщення були передані у комунальну власність і звідси почали постачати тепло у місто. Зараз у котельні позмінно працює 30 людей.

Екскурсію котельнею нам провели заступник головного інженера Руслан Погребняк та начальник котельні Віктор Дейсун.

Практично все старе місто опалюється з цієї котельні.

Два насоси в роботі. Інші - у резерві. На початок опалювального сезону працює одна група насосів, а потім зі збільшенням навантаження ми додаємо групи насосів. Котли так само. Є резервні, є у роботі. Сьогодні у роботі паровий котел ДЄ25 та водонагріваючий котел КВ-ГМ 30. Їх потужності вистачає, щоб обігріти третину міста. Якщо раптом щось трапиться з якимсь із котлів, ми перейдемо на резервний котел.

Паровий котел ДЕ 25/14 видає 25 тонн пару за годину і має робочий тиск 13 кг, а 14 кг - абсолютний. Зараз один з котлів ремонтують. Демонтована конвективна частина парового котла і тут можна побачити його будову.

Котли - величезні. Висотою вони майже як п’ятиповерхівка.

Ось тут - пульти управління котлами.

У цьому залі - мережеві насоси. Продуктивність - 800 кубів/година.

Тут вихід і три гілки: одна на Онко та Дитячу лікарні, інша через гаражі, через стадіон агроакадемії виходить на Шевченка і третя йде на Довженка. Там вона знову розгалужується. Одна частина підіймається вверх на місто, а інша - йде на міську лікарню, переходить через Бердичівську на Толстого. Довженківський напрямок - через Бердичівську підйом і пішла туди далі по Довженка до Мазепи і потім перехід по Шевченка, через Ріхтера до Князів Острозьких мережа тягнеться. В напрямку Пушкінської, там йде Коцюбинського, Чорновола, Старий бульвар, Новий бульвар, через новий бульвар - поворот на “Жовтень”, від “Жовтня” йде гілка по Малій Бердичівській і перехід через бердичівську та двір міськради до школи, охоплює весь квартал там де Київська,48, Михайлівська, по Скорульського, через Театральну весь квартал і потім перехід через вулицю Київську і квартал Театральна-Київська - майдан Соборний, біля фонтану через вулицю Перемоги знов перехід і виходить у двір на Перемоги,1. І там кінець. Тобто, Ріхтера, Шевченка, Толстого, Гагаріна і до Князів Острозьких. Тут ми чіпляємо Кочерги, 6, Старий бульвар, Новий бульвар, обласна бібліотека, все крім Облдержадміністрації. Вони зробили своє автономне опалення. Далі міська рада, двори, школа, Михайлівська і далі.

Ось тут - вентилятори та димососи. Газоходи у нас йдуть через димососи і димосос викидає на димову трубу, а вентилятори працюють на забір повітря та подачу його на котел.

Тут у нас - хімічна водопідготовка. Воду ми беремо з річки. Пропускаємо через механічні фільтри, потім через натрійкатіанітові. Також тут розташована лабораторія, у якій проводять аналіз води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖТКЕ котельня тепло  
Матеріали по темі