Влада

Житомирський ФК «Полісся» може припинити своє існування через недофінансування з обласного бюджету

17 December 2019, 16:28

Житомирський футбольний клуб «Полісся» може припинити своє існування з 1 січня 2020 року тому, що в обласному бюджеті не передбачено коштів на його фінансування в наступному році. З часу відновлення професійної команди у 2016 році між міською та обласною владою існував меморандум про співпрацю за яким одну частину фінансування брав на себе міський бюджет, іншу – обласний, а третю частину покривали спонсорські кошти. Втім, на засіданні бюджетної комісії облради з'ясувалось, що в проєкті бюджету на 2020 рік не передбачено грошей на потреби клубу. Про необхідність виділення коштів на засіданні бюджетної комісії колегам нагадав депутат облради Руслан Павлюк, але після короткого обговорення вони вирішили не вносити змін в проєкт бюджету, а повернутись до цього питання у квітні.

«У нас між обласною радою, обласною державною адміністрацією і міською радою заключений меморандум. Ми його підписали два роки тому, коли місто створило комунальне підприємство футбольний клуб. Тоді ми підписали меморандум простягнувши руку і запевнивши, що обласна влада буде підтримувати цей клуб. Але раз сьогодні сталось так, що ми сьогодні вже сформували бюджет, то я пропоную, щоб у нас було записано так: за результатами першого кварталу ми до цього питання повернемось і допоможемо в міру тих можливостей, які в нас виникнуть і будуть», - сказав під час засідання голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

За словами директора комунального підприємства ФК «Полісся», для участі у чемпіонатах Другої, а тим паче Першої ліги, клуб повинен відповідати ряду критеріїв, серед яких і відповідне фінансування. І якщо такого не буде, то це ставить під питання існування команди в цілому.

«Є поняття фінансового критерію. Якщо в нас написано, що фінансовий план розроблений з розрахунку 9,6 мільйона гривень, то мають бути вказані джерела. Відповідно, це мають бути рішення двох сесій — міської ради про затвердження бюджету на 2020 рік, де рядком виділені кошти для футбольного клубу, а також рішення сесії обласної ради. На сьогодні ми почули, що грошей від обласної ради ми грошей не дочекаємось. І це означає просто припинення існування клубу, бо на сьогодні міська рада не в змозі одноосібно профінансувати клуб. Ми всі маємо розуміти та не повинні нікого обманювати, що професійний футбол, великий футбол — це великі гроші. Коли це все розпочинали (а розпочинала це ця каденція обласної та міської рад), то люди чудово розуміли – це великі гроші», – каже керівник КП «Футбольний клуб "Полісся"» Володимир Загурський.

Депутат облради та голова Житомирської обласної асоціації футболу Руслан Павлюк вважає, що у ситуацію із виділенням коштів футбольному клубу втрутилась політика.

«Десь, можливо, хтось надав більшого змісту, значення цьому питанню. Можливо, навіть якоїсь політики додалось. Але це питання — це ім’я міста, ім’я області. Ми цей клуб відродили, про нас говорять, про нас знає вся Україна і сьогодні ми маємо прекрасний стадіон, будується інший стадіон, результати команди вселяють надію, вболівальники піднесені. Ми не повинні ні в якому разі зупинитись», - каже Руслан Павлюк.

Відсутність третини бюджету на 2020 рік — це серйозний фінансовий удар для клубу і дуже сумнівна економія, переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Я розумію, що обласним депутатам футбольний клуб не потрібен. Наступний рік — це рік виборів і їх більше цікавлять кошти на свій округ для того, щоб показати в останній рік, що вони зробили для свого округу. А таке питання, як футбольний клуб і представництво області в Чемпіонаті України, думаю, для них стало другорядним питанням. Всі люблять ходити на футбол, всі люблять приводити дітей, всі розказують про підтримку спорту, як справа стосується фінансування, то ми бачимо, що ніякої зацікавленості в цьому немає. Ба більше, я скажу, що вони набагато більше грошей можуть зекономити, бо не треба буде виділяти кошти на завершення реконструкції стадіону «Полісся». Бо, фактично, без професійної команди цей стадіон також не буде потрібен ані місту Житомиру, ані області. І я їх вітаю з тим, що вони можуть зекономити ще кілька мільйонів гривень на цьому проєкті. Зараз вони кажуть, що будуть чекати перевиконання бюджету. Я розумію, що футболісти зараз повинні сісти та подумати: а чи будемо ми чекати березня і, можливо, щось буде, а, можливо, чогось не буде? Це професіонали і вони отримають місце в будь-якому клубі України, вони дуже швидко роз’їдуться по Україні й ми втратимо команду, яку ми створювали кілька років», - вважає мер Житомира Сергій Сухомлин.

Та попри сумні прогнози щодо можливого зникнення житомирського «Полісся» із футбольної мапи України, в муніципалітеті спробують знайти можливість зберегти команду.

«Ми спробуємо поборотись, бо футболісти кожного разу роблять це для вболівальників на стадіоні і в нас просто нема права опускати руки й не боротись за цих хлопців. Тому, я думаю, ми поборемось за те, щоб футбол був в Житомирі», - сказав мер Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, за створення комунального підприємства «Муніципальний футбольний клуб «Житомир» Житомирської міської ради» депутати проголосували на сесії 16 березня 2016 року.

20 квітня відбулася офіційна презентація команди МФК «Житомир». В лютому 2017 року комунальне підприємство «Муніципальний футбольний клуб «Житомир» перейменували на «Футбольний клуб «Полісся».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ФК "Полісся" футбол бюджет облрада Житомир  
Матеріали по темі