Влада

Мінсоцполітики буде боротися зі «схемами на гуманітарці», а не з легальним секонд-хендом, - заступник міністра

31 December 2019, 11:40

Ініціатива Міністерства соціальної політики щодо боротьби зі «схемами на гуманітарці» не має жодного відношення до легального бізнесу із продажу в Україні вживаних речей, тобто «секонд-хенду».

Про це 30 грудня повідомила пресслужба Мінсоцполітики з посиланням на сторінку Facebook заступника міністра соціальної політики Олега Коваля.

«Ми жодним чином не виступаємо проти легальних магазинів із вживаними речама, тобто «секонд-хендом». Якщо товари в ці магазини завезені та продаються відповідно до норм вітчизняного законодавства, - ми не маємо нічого проти! Мінсоцполітики бореться зі «схемами на гуманітарні», а не легальним секонд-хендом», - підкреслив Олег Коваль.

За словами заступника міністра, частина вантажів, які завозяться в Україну під статусом «гуманітарної допомоги» не роздаються людям безкоштовно, як цього вимагає законодавство, а продаються в магазинах та навіть бутіках.

«Це схема! Це корупція! Це ухиляння від сплати податків!» - наголосив Олег Коваль.

Зазначається, що Мінсоцполітики – єдиний орган влади в Україні, який може надати тому чи іншому вантажу статус «гуманітарного».

«Коли я очолив робочу групу із надання відповідного статусу, я здивувався об’ємам речей, які завозяться в Україну під виглядом «гуманітарки». Здивувався у негативному сенсі – після перетину кордону ці вантажі фактично зникають з наших «радарів». При цьому кількість нужденних фактично не зменшується. Щороку від цих схем державний бюджет втрачає до 2 млрд грн! Ось, проти цього і спрямована наша ініціатива», - резюмував Олег Коваль.

Нагадаємо, на брифінгу 26 грудня заступник міністра Олег Коваль поінформував, що Міністерство соціальної політики ініціює зміни до нормативно-правових актів, які спрямовані припинити «схеми на гуманітарці» та покращити контроль за потраплянням гуманітарної допомоги адресно тим, хто її реально потребує.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 27 грудня 2019 року на сайті Житомирської облдержадміністрації оприлюднені 13 розпоряджень голови ОДА за 2019 рік про визнання вантажів гуманітарною допомогою: найбільше отримувачів «гуманітарки» - у Бердичеві, є також по одному благодійному фонду з Малина та Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гуманітарна допомога Мінсоцполітики 
Матеріали по темі