Суспільство

Які організації в Житомирській області отримували цьогоріч «гуманітарку» та що саме завозили

27 December 2019, 11:47

Міністерство соціальної політики ініціює зміни до нормативно-правових актів, які спрямовані припинити «схеми на гуманітарці», через які бюджет втрачає мільярди гривень щороку. В свою чергу, це покращить контроль за потраплянням гуманітарної допомоги адресно тим, хто її реально потребує.

Про це на брифінгу 26 грудня сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль – інформує пресслужба Мінсоцполітики.

«Сьогодні діють такі правила, що будь-який благодійний фонд, що знаходиться у реєстрі, може без митного огляду під виглядом гуманітарної допомоги перетнути кордон та завезти на склад усе, що завгодно. Згодом ми бачимо цю продукцію на секонд-хендах чи дорогих бутіках. Держава через недоотримання митних платежів втрачає до 50 млн грн щотижня та понад 2 млрд грн щороку. Міністерство соціальної політики не може навіть скласти протокол, коли таке трапляється. Тому ми координуємо роботу з ДФС, щоб відновити митний огляд гуманітарної допомоги», – сказав Олег Коваль.

За словами заступника міністра, Мінсоцполітики розробило ряд змін до нормативно-правових актів, які посилять контроль за гуманітарними вантажами, зокрема:

заборону на ввезення вживаного одягу та взуття, крім одягу спецпризначення для військових, медиків, надзвичайників тощо;

запровадження подачі документів про визнання вантажу гуманітарним за 2 тижні перед перетином кордону;

запровадження обов’язкового митного огляду вантажу перед перетином кордону з конкретизацією ваги та в розрізі кількості найменувань;

залучення соціальних працівників для контролю за розподілом гуманітарної допомоги отримувачам;

розширення підстав для виключення недобросовісних фондів з реєстрів та заборону їхнім засновникам провозити гуманітарні вантажі тощо.

Зазначимо, що у поточному році (станом на ранок 27 грудня 2019 року) на сайті Житомирської облдержадміністрації оприлюднені 13 розпоряджень голови ОДА про визнання вантажів гуманітарною допомогою. Найбільше отримувачів «гуманітарки» - у Бердичеві, є також по одному благодійному фонду з Малина та Житомира.

Помісна церква християн віри євангельської «СІЛОАМ» з Бердичева отримувала гуманітарну допомогу з США: в лютому – надувні батути нові та вживані, іграшки, одяг, палатки; в листопаді – столи, постільні речі, нові палатки та батути й запчастини до них.

Бердичівський благодійний фонд «Оберіг-26» (зареєстрований в жовтні 2014 року) отримував гуманітарну допомогу з Німеччини: в березні – вживаний одяг загальною вагою 1594 кг, в квітні – медичні витратні матеріали, памперси, підгузки, вживані ліжка, іграшки та речі, в червні – медичні витратні матеріали, вживані текстильні вироби, одяг, взуття, столики для масажу, іграшки, у вересні – вживаний одяг, взуття, постільну білизну, дитячі візки, велосипеди іграшки загальною вагою 1255 кг та 1257 кг; в листопаді – ходунки, милиці, інвалідні крісла, велотренажери та ще 1267 кг одягу, взуття, постільної білизни, іграшок, матраців та килимів, в грудні – ще два вантажі загальною вагою 2,6 тонни.

Бердичівська помісна церква християн євангельської віри «Вефіль» отримувала гуманітарну допомогу зі Швеції: в квітні – 2940 кг хрусткого хліба, в травні – б/в машину швидкої допомоги Volvo, в листопаді – одяг, взуття миючі засоби, вживаний батут, нові двоярусні ліжка та матраци, протипожежне обладнання, овочеву олію та макарони; в грудні – б/в системи опалення, лопати та килими й нову плитку для підлоги.

Ще одна євангельська релігійна громада з Бердичева церкви «Різдва Христового» отримала зі Швеції вживаний одяг, взуття, іграшки, білизну, рушники та інвалідні візки загальною вагою 1910 кг.

Благодійний фонд «Ми не байдужі» з Малина (зареєстрований в жовтні 2015 року) в червні та листопаді отримував гуманітарну допомогу з Норвегії, кожного разу – загальною вагою майже 7 тонн: вживаний одяг, взуття, іграшки, дитячі речі.

Благодійний фонд «Хлібний дім» з Житомира (зареєстрований в квітні 2001 року) в червні отримав з Нідерландів вживані лікарські ліжка та меблі, столи, матраци, візки для прибирання та одяг.

Нижче – додатки до розпоряджень голови ОДА щодо визнання вантажів гуманітарною допомогою:


Як повідомляв Житомир.info, в липні 2019 року сотні комплектів постільної білизни, кілька десятків ліжок для реанімації, оглядових крісел, морозильних камер, стерилізаторів та кухонних плит передали Житомирському обласному перинатальному центру від Міністерства оборони США, в жовтні КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради отримала медобладнання від української громади Північної Америки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гуманітарна допомога Мінсоцполітики розпорядження фонд церква  
Матеріали по темі