Фоторепортаж

​Який вигляд має один з найстаріших у Житомирі багатоквартирних будинків. Фоторепортаж

10 January 2020, 17:40

Триповерховий будинок на розі Великої Бердичівської та Старого бульвару у Житомирі - одна з найстаріших житлових будівель у центральній частині міста. Фотограф Житомир.info завітала до цієї архітектурної пам'ятки та поспілкувалася про історію, особливості та проблеми будинку з головою правління ОСББ "Старий бульвар 1/28" Валерієм Арушаняном.

"Зараз цей будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення. Він був збудований у 1870 році та був Доходним будинком, тобто, готелем, якщо по-сучасному. Але в той час у таких будинках були люди, які жили там постійно, як у зйомному житлі зараз. У роки війни він був частково зруйнований та перероблений вже після війни німецькими військовополоненими. Лишилися лише фасадні несучі стіни. За час, який він існує, його неодноразово змінювали зсередини та з внутрішнього двору.

Тут лишилося мало автентичного всередині. За необхідністю комунікації були замінені на нові, через відсутність потреби тут вже дуже давно замінили пічне опалення на централізоване, перестали працювати пожежні гідранти, відновлені та перебудовані сходи.

У будинку високі стелі. Перший поверх - 4 метри 60 сантиметрів, другий поверх - 4.30 і третій поверх - 4 метри. Товщина стін також змінюється в залежності від поверху. Найнижче - найтовстіші стіни, з кожним поверхом вони стають тоншими на 10 сантиметрів. Раніше так будували. По фасаду цієї різниці не видно, змінюється лише площа помешкання всередині.

Цей будинок свого часу був однією з найвищих точок в цьому районі й, ймовірно тому, на даху зробили надбудову. Очевидці розповідають, що у післявоєнні роки на ній лежала бетонна плита і стояла зенітна установка.

Незмінна фасадна частина прикрашена рослинними та геометричними орнаментами, ліпниною та металевими літерами "Ж”. Мабуть, ці літери тут не просто так.

Після аварії на ЧАЕС тут збудували та приєднали сусідній сучасний будинок. Під час його будівництва наш почав страждати, проте процес вдалося зупинити.

Підвал тут був колись бомбосховищем, а зараз знаходиться у приватній власності. Горища також передалися мешканцям, які живуть на останньому поверсі за умови, що вони відремонтують та підтримуватимуть у належному стані дах будинку.

Про один з найстаріших будинків у Житомирі розповів Валерій Арушанян, голова ОСББ. За його словами, утримувати такий будинок важко, адже статус архітектурної пам’ятки не дозволяє кардинальних змін і потребує великого фінансування, яке, на жаль, не виділяється, тож багато чого мешканці ремонтували та доводили до ладу своїми руками. Також проблемою є те, що далеко не всі співвласники будинку хочуть дотримуватися архітектурної концепції та правил.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будинок Старий бульвар  
Матеріали по темі