Політика

Президент підписав закон про покарання нардепів-«кнопкодавів» - штраф до 85 тис. грн

13 January 2020, 16:19

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях Верховної Ради України», який парламент ухвалив 19 грудня 2019 року.

Про це 13 січня 2020 року повідомляє пресслужба президента.

«Документ має на меті забезпечити належне виконання народними депутатами України їхніх повноважень у частині обов'язку персонального голосування. Законом вносяться зміни до Кримінального кодексу України, Закону України «Про статус народного депутата України» і до Регламенту Верховної Ради України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях ВРУ», - йдеться у повідомленні.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зокрема, закон запроваджує кримінальну відповідальність за умисне голосування парламентарем на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата (неособисте голосування): Кримінальний кодекс України доповнили статтею 364-2 «Здійснення народним депутатом України на пленарному засіданні Верховної Ради України голосування замість іншого народного депутата України».

«Умисне здійснення народним депутатом України на пленарному засіданні Верховної Ради України голосування замість іншого народного депутата України (неособисте голосування) - карається штрафом від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - йдеться у нові статті КК України.

Неоподаткований мінімум доходів становить 17 грн, тобто покарання для нардепів-«кнопкодавів» – від 51 тис. грн до 85 тис. грн.

До речі, 19 грудня 2019 року за законопроект у другому читанні на в цілому не голосували двоє нардепів-мажоритарників від Житомирської області – Тетяна Грищенко та Сергій Кузьміних (обидва – фракція партії «Слуга народу»), які були відсутні. Ігор Герасименко, Богдан Кицак, Дмитро Костюк та Володимир Арешонков покарання для «кнопкодавів» підтримали.

Жодного голосу за законопроект не дали фракції «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська солідарність». У складі останньою – колишній депутат Житомирської облради Михайло Забродський, який під час голосування «утримався». Також утрималась й ще одна колишня депутатка облради Анжеліка Лабунська, яка входить до фракції ВО «Батьківщина».

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 3 вересня 2019 року Верховна рада проголосувала за зняття недоторканості народних депутатів. Закон З набрав чинності з 1 січня 2020 року: відтепер народні обранці не мають гарантії на депутатську недоторканість, неможливість бути притягнутим до кримінальної відповідальності, бути затриманим чи арештованим без згоди на це Верховної ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: закон кнопкодавство ВР штраф нардеп  
Матеріали по темі