Економіка

Житомирська облрада втратила право погоджувати продаж на аукціонах дозволів на користування надрами

6 February 2020, 11:31

Уряд затвердив зміни до постанови №848, що регулює відносини у сфері надрокористування.

Про це 5 лютого повідомила пресслужба Державної служби геології та надр України.

«Очікується, що нова редакція постанови сприятиме прискоренню та спрощенню процедури проведення електронних аукціонів. Зокрема, відтепер до початку профільних робіт надрокористувачу необхідно пройти процедуру оцінки впливу на довкілля. Зробити це потрібно протягом року після отримання спецдозволу. Також зміни передбачають можливість резервування землі до виставлення ділянки на аукціон. Ця норма доповнила нещодавно прийняті зміни до законодавства, які дозволяють надрокористувачам скористатися інструментом сервісу з метою землевпорядкування», - йдеться у повідомленні.

Зміни також стосуються погодження надання родовищ корисних копалин загальнодержавного значення у обласних радах – таку необхідність у новій редакції постанови скасували. Водночас, родовища корисних копалин місцевого значення залишили у відання сільських, селищних, міських, районних рад та об‘єднаних територіальних громад.

«Нововведення в цілому покликані прискорити процеси взаємодії надрокористувача та держави і спростити механізм підготовки та проведення відкритих електронних торгів. Переконаний, що це сприятиме залученню інвестицій у видобування Та розвитку галузі», - прокоментував голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук у своєму Telegram-каналі назвав зміни до постанови ліквідацією корупційної складової.

«Ліквідували корупційну складову в галузі видобування. Це значно сприятиме залученню інвестицій! Ми скасували погодження облрадами надання родовищ корисних копалин загальнодержавного значення. Адже насправді, облради часто відмовляли інвесторам, зокрема державним компаніям, через корупційні мотиви», - зауважив глава Уряду.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабміну від 17 жовтня 2018 року №848 Держгеонадра готувала пропозиції щодо визначення переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, та надсилала їх рекомендованим листом з повідомленням на погодження до: обласних рад – щодо користування ділянками надр, що містять корисні копалини загальнодержавного значення, а також ділянками надр, що надаються для цілей, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин; відповідних районних, міських, селищних, сільських рад - щодо користування ділянками надр, що містять корисні копалини місцевого значення. Якщо протягом 45 календарних днів зазначені органи не надавали рішення про погодження або вмотивовану відмову в такому погодженні, пропозиції щодо визначення переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, вважалися погодженими.

Зокрема, 6 листопада 2019 року депутатська комісія Житомирської облради не підтримала питання про розгляд звернення Держгеонадр щодо визначення для продажу через аукціон родовища ільменіту «Федорівське», що знаходиться у Черняхівському районі. На сесії 12 листопада 2019 року депутати проголосували про відмову в наданні погодження на продаж на аукціоні цього спецдозволу.

Як повідомляв Житомир.info, на електронному аукціоні 22 квітня 2019 року Державна служба геології та надр України продала дозволи на користування надрами чотирьох ділянок, які знаходяться в Олевському районі Житомирської області. Найдорожчим лотом було Пержанське родовище площею 402,7 га: вид корисної копалини – берилієві руди, цинкові руди, граніт, строк дії дозволу – 20 років, початкова ціна – 60 млн 910 тис. 940 грн. Учасників аукціону було троє, переможцем стало ТОВ «Пержанська рудна компанія», яке запропонувала за дозвіл 76 млн грн. По цій ділянці 7 травня 2019 року поліція розпочала розслідування щодо зловживання службових осіб Державної служби геології та надр України, що спричинило тяжкі наслідки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ надра аукціон Держгеонадра  
Матеріали по темі