Місто

У Житомирі спортсмени вирішили активно боротися з наркоторгівлею: проводять рейди та затримують «закладчиків»

19 February 2020, 17:37

Житомирські спортсмени взялися «очищати» місто від наркотиків. Щорічну акцію «Спорт проти наркоманії та вуличної злочинності» цього року перетворили на справжні рейди вулицями міста.

За словами заступник голови обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» Леоніда Українця, спробувати наркотичні засоби дітям пропонують у навчальних закладах.

«‎Самі спортсмени звернулися з пропозицією - давайте будемо, щось робити. Провівши дослідження, тільки серед своїх спортсменів, ми зрозуміли, що з 12 років діти вже спробували, у школах їм пропонували. Якщо їх у школі запитують, вони разом кажуть, що нічого не знають, а коли особисто говориш, а кожен наш спортсмен, як товариш, друг і ми один одному довіряємо, допомагаємо, вони дійсно кажуть: ‎приходять у школу дяді та роздають таблетки. Мені почали телефонувати мами, буквально вчора, що у своєї дитини, після публікації, знайшла в пеналі таблетки. Дитина каже: ‎прийшов дядя до школи та роздав ці таблетки. Зрозуміло для чого, щоб присадити і діти втягувалися помаленьку. Тому ініціативна група спортсменів, які представляють товариство «‎Динамо» вирішили робити рейди», - каже Леонід Українець.

Хлопці отримують повідомлення від мешканців про ймовірні угоди з наркоторговцями, виїжджають на місце зустрічі та повідомляють про це у відповідні органи – розповідає очільник ініціативної групи.

«‎Намагалися знайти з якимись «закладками», партіями наркотиків, щоб було доведено до суду. На тому тижні провели захід: студент повідомив, що у дворі агроколеджу готуються закладки, терміново виїхали туди, розбилися на групи та одразу знайшли. Тільки спортсмени підійшли, то ті три осіб зрозуміли, що варто щось робити, намагалися спричинити бійку. Наші спортсмени, старша група, досить свідомі та відомі спортсмени, без жодного удару скрутили їх та викликали підрозділ ТОР», - розповідає Леонід Українець.

Черговий рейд провели вчора, 18 лютого. Цей випадок вразив, адже продавцем наркотиків виявився працівник правоохоронних органів.

«‎Як зараз просто виявити де продають наркотики, тому що їх продають в Instagram, в інтернеті, а наша молодь розумна, чітко оріентується. Поступив сигнал, що там буде закладка, будуть продавати, тому в кількості 6 осіб оперативно виїхали на Богунію, найшли хто та намагалися затримати. Продавці дуже обережні: поки ми обробляли одного, інший почав тікати. Побачивши, що він тікає, намагалися його догнати, але бігати по смітниках, мабуть, і не потрібно було, адже у нього випали документи та телефон. Коли ми перевірили документи, а випало посвідчення працівника дільничного поліції, то стало аж ніяково, страшно, що у нас є такі нерадиві», - каже Леонід Українець.

Того ж дня відділ комунікацій поліції Житомирської області повідомив: загублене посвідчення належить дільничному офіцеру, 1997 р.н., який розпочав службу в поліції у грудні 2018 року.

На вулицях міста, біля навчальних закладів та в соціальних мережах містянам пропонують придбати наркотичні засоби. У 2020 році головна проблема – це доступність, наголошує Леонід.

До чого це призводить журналіст Житомир.info дізнавалася у 24-річного хлопця, який знає, що таке наркозалежність.

«Вживати почав ще у 8-9 класі. Почалося з того, що в звичайній аптеці зміг дістати препарат, схожий за дією на опій. Мабуть, і сьогодні можна купити його в аптеці, але це спеціальні аптеки де «‎своїм» продають, вони потім отримують добрий «відкат» від цього. Мені тоді було приблизно 15 років і вони знали, що продають. Потім від цього препарату йде дуже сильна ломка, приблизно як від героїну, і вони знали, що продають 15-річному хлопцю. Наразі наркотики можна придбати в Telegram-каналі, вони пишуться на парканах, будь-хто може побачити, зайти в Telegram і все. Навіть можна з людиною не спілкуватися, все через бот. Людина може «підсісти» саме через доступність, через те що можна будь-де взяти», - ділиться хлопець.

Він каже: навіть діти можуть попасти у таку пастку і довго лікуватися від залежності.

«Будь-який школяр може попасти в цю залежність, а потім потрібно довго лікуватися. Є спеціальні центри, але за моїм досвідом зі 100 людей можливо один і позбавиться від залежності. На це не потрібно вестися, адже це призводить до поганих наслідків. Рушиться все: сім’я, матеріальне становище, здоров’я. Потім все відновити потрібно дуже сильно зусилля», - говорить хлопець.

Наостанок він радить блокувати подібні канали у соцмережах та звертатися до поліції.

Як повідомляв Житомир.info, 31 січня 2020 року в Житомирі патрульні поліцейські затримали чоловіка, який у найманій квартирі виготовляв, ймовірно, наркотичні речовини: до помешкання хлопець не впускав власницю квартири, і вона викликала поліцію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: наркотики спортсмени рейд "Динамо" поліція  
Матеріали по темі