Економіка

Верховна рада ухвалила закон для підтримки бізнесу: на два місяці звільнили від плати за землю та нерухомість

17 March 2020, 10:07

Прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Про це 17 березня повідомляє пресслужба Верховної ради.

«За результатами голосування законопроект 359 голосами «за» прийнято за основу та в цілому», - інформує пресслужба парламенту.

Законом внесено наступні зміни до Податкового кодексу України:

не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року;

встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року;

подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;

не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю;

об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Законом також внесено зміни до законів «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Законопроєкт був зареєстрований у Верховній раді 16 березня.

Нагадаємо, 17 березня в закритому режимі проходить позачергове засідання сесії Житомирської міської ради. Зокрема, депутати включили до порядку денного звернення до керівництва держави щодо підтримки бізнесу на період введення обмежувальних заходів, бо законопроєкт, який був підтриманий профільним комітетом Верховної ради, не влаштовує більшість підприємців.

Як повідомляв Житомир.info, міськвиконком ухвалив рішення з 17 березня 2020 року закрити у Житомирі всі ринки та заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС. 16 березня 2020 року, в відеозверненні президент Володимир Зеленський рекомендував Кабміну ввести по всій території України жорсткі карантинні обмеження, а в Житомирській та Чернівецькій областях запровадити режим надзвичайної ситуації. Президент, зокрема, казав, що найближчим часом очікуємо від Національного банку України, Міністерства фінансів, державних і комерційних банків програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу та концепцію податкових змін; громадяни, які отримують менш ніж 5 тис. грн пенсію мають отримати доплату у розмірі 1 тисячі гривень. Пізно ввечері Кабмін ухвалив постанову, якою введена, зокрема, заборона залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень, а також робота метрополітенів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон Податковий кодекс бізнес податки  
Матеріали по темі