Суспільство

З 1 квітня у лісах Житомирської області – «сезон тиші», а на водоймах – нерестова заборона

30 March 2020, 12:16

З 1 квітня до 15 червня у лісах Житомирської області – «сезон тиші»: у цей період заборонені роботи і заходи, які можуть стати джерелом підвищеного шуму.

Про це 30 березня повідомило Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства.

«На виконання вимог статті 39 Закону України «Про тваринний світ», Указу Президента України «Про невідкладні заходи у сфері збереження, відтворення та раціонального використання мисливських тварин», а також, з метою посилення охорони диких тварин, заборонено у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня на територіях, що перебувають в межах держлісфонду підприємства і являються природними розплідниками та є найбільш придатними по своїх кормових, захисних властивостях проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, проведення ралі)», – йдеться у повідомленні.

Інформаційна таблиця ЖОУЛМГ

А Житомирський рибоохоронний патруль інформує про нерестову заборону з 1 квітня.

«Нерест – особливий та надзвичайно важливий період у житті мешканців водойм, коли відбувається їх розмноження. З метою охорони, збереження та створення сприятливих умов для природного відтворення водних біоресурсів з першого квітня 2020 року встановлюється весняно-літня нерестова заборона. Управлінням Держрибагентства у Житомирській області видано наказ від 16.03.2020 № 26-у «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області у 2020 році», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до наказу, забороняється вилов водних біоресурсів у такі строки:

  • на річках та їх кореневих водах – з 1 квітня по 20 травня включно;
  • на водосховищах та ставках – з 1 квітня по 9 червня включно;
  • у придаткових водоймах річок та інших водних об'єктів – з 1 квітня по 30 червня включно.

Також забороняється лов раків у водоймах Житомирській області під час першої і другої линьок з 1 квітня по 20 червня та з 15 липня по 5 вересня.

У цей період забороняється пересування будь-яких плавзасобів, проведення змагань з рибальства, різкі коливання води (для суб’єктів господарювання), здійснення підводного полювання, проведення гідромеханізованих, днопоглиблювальних, вибухових та інших робіт.


Дозволяється любительський і спортивний лов риби з берега в межах населених пунктів, розташованих на берегах водойм, за межами місць нересту однією поплавковою або донною вудками з одним гачком або спінінгом.

«За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад, судака – 510 грн, сома – 425 грн, щуки – 340 грн, сазана (коропа) – 306 грн, білого амура — 255 грн, товстолобика – 255 грн, плітки – 85 грн, краснопірки – 68 грн, карася – 17 грн тощо», –попереджають у рибоохоронному патрулі.

У разі нанесення правопорушником значних збитків рибному господарству – передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 КК України. Санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі до 3 400 грн або позбавлення волі строком до трьох років.

Громадян, які стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів, просять оперативно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Житомирщини: (067) 414 60 74.

Як повідомляв Житомир.info, у січні-лютому 2020 року користувачі мисливських угідь Житомирської області провели облік мисливських тварин, відповідно якого копитних тварин нараховано 23 485 голів, хутрових тварин – 75 313 голів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полювання риболовля ліс річка водойма нерест  
Матеріали по темі