Влада

Втричі збільшена зарплата медикам, допомога бізнесу та громадянам, контроль за цінами – президент підписав ухвалений парламентом закон

2 April 2020, 12:19

З березня 2020 року медичні працівники, які займаються лікуванням хворих на коронавірус COVID-19, отримають доплату у розмірі 300% заробітної плати. Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» №540-IX, який парламент ухвалив 30 березня 2020 року. Законом також передбачена підтримка громадян та бізнесу та контроль за цінами на товари протиепідемічного призначення.

Про це 2 квітня повідомили на сайті Офісу президента.

«Документом передбачені додаткові соціальні та економічні гарантії для підтримки громадян і бізнесу в умовах протидії поширенню коронавірусу в Україні. Закон, зокрема, передбачає доплату в розмірі до 300% заробітної плати медикам та іншим працівникам, задіяним у лікуванні хворих на COVID-19, а працівникам соціального захисту населення, які надають послуги громадянам, котрі перебувають удома, – до 100% заробітної плати.

Крім того, уряд отримує право на період карантину встановлювати граничні ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари. Закон також передбачає, що операції з увезення в Україну ліків, медичних виробів та обладнання для протидії COVID-19 та їхнє постачання звільняється від сплати ПДВ.

Закон, який підписав Глава держави, дасть змогу також вирішити питання із забезпеченням антисептиками – встановлено нульовий акциз та спрощено адмінпроцедури виробництва і закупівель спирту для дезінфекторів», – йдеться у повідомленні.

На сайті Міністерства охорони здоров’я зазначають, що наказом, який підписав мініістр Максим Степанов, визначено перелік посад медичних працівників, яким з березня 2020 року здійснюється доплата:

- екстрений медичний технік;
- лікар-пульмонолог;
- лікар-інфекціоніст;
- лікар-патологоанатом;
- лікар-епідеміолог;
- лікар-лаборант;
- лікар-анестезіолог;
- лікар-радіолог;
- лікар-бактеріолог;
- лікар-рентгенолог;
- лікар-вірусолог;
- лікар загальної практики - сімейний лікар;
- лікар-терапевт;
- лікар-педіатр;
- лікарі інших спеціальностей, безпосередньо зайняті лікуванням лабораторно підтверджених випадків COVID-19;
- сестра медична;
- молодша медична сестра (всіх найменувань);
- реєстратор медичний;
- сестра-господиня;
- водій.

Доплати здійснюватимуться у період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Підписаний президентом закон також передбачає й виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств, для яких будуть збережені робочі місця під час карантину.

«Крім того, спрощується оформлення дистанційної роботи – працівники мають право розподіляти робочий час на свій розсуд, а виконання дистанційної роботи не призводить до будь-яких обмежень трудових прав чи зменшення зарплати. Всі соціальні виплати на період карантину будуть продовжені автоматично – громадянам не потрібно наражати себе на небезпеку та з’являтися у відповідні установи.

Важливою є також передбачена законом заборона підвищувати відсоткові ставки за всіма кредитними договорами. А споживчі кредити, взяті до 2017 року, тимчасово звільняються від штрафів та пені. Документом передбачено і збільшення лімітів для груп платників єдиного податку фізичних осіб – підприємців: перша група – з 300 тис. до 1 млн грн, друга група – з 1,5 млн до 5 млн грн, третя група – з 5 млн до 7 млн грн»,– повідомляють на сайті президента.

Нагадаємо, 17 березня голова Верховної ради Дмитро Разумков терміново підписав ухвалені на позачерговому засіданні Парламенту 17 березня Закони України (зареєстровані за № 3219, 3220, 2538 та 2539) щодо боротьби із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 на території України.

Як повідомляв Житомир.info, мер Житомира Сергій Сухомлин виправдовує «благодійні внески» в лікарнях, яким не вистачає фінансування, але проти того, щоб зараз брали кошти за тести на коронавірус, й закликає підтримати медиків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: закон президент коронавірус медики заробітна плата  
Матеріали по темі