Здоров'я

Основна причина зараження медиків – колеги та пацієнти не відкривають правду по епіданамнезу, - начальник УОЗ Житомирської ОДА

24 April 2020, 12:08

За добу у Житомирській області кількість інфікованих медичних працівників зросла і становить 57 осіб, 17 з них – у Бердичеві, де безпечна медпрацівниця, яка контактувала з особою, що повернулася з-за кордону, принесла коронавірус у відділення лікарні й інфікувала пацієнтів та колег.

Про це на брифінгу 24 квітня повідомив начальник управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Микола Суслик.

«За добу ми маємо ще два медичних працівники, які інфіковані і захворіли, стан їх задовільний. Всього на сьогодні 57 медичних працівників захворіли (на коронавірус), троє з них на стаціонарному лікуванні, стан їх ближче до задовільного», - поінформував Микола Суслик.

Він також розповів про причини масового зараження медиків у Бердичеві.

«В Бердичеві є 17 пацієнтів – медичних працівників, у яких підтверджено COVID-19. Це, в основному медперсонал, який працював у відділенні, де знаходились пацієнти з пневмонією. На той час пневмонії ми не обстежували ПЛР-діагностикою, а зараз абсолютно всі пневмонії, всі вірусні інфекції попадають під обстеження. Вчора працювала комісія з розбору даних випадків (інфікування медиків), у складі якої були епідеміологи обласного центру та головний інфекціоніст області з управління охорони здоров’я: причиною інфікування стала безпечність і не настороженість. Інфікування відбулося у медичного працівника, яка контактувала із приїжджим з-за кордону, а потім, працюючи разом із своїми колегами, не знала, що вона є хворою, й інфікування відбулося не тільки пацієнтів, але і медичних працівників», - сказав начальник УОЗ.

Нагадаємо, що 6 квітня підтвердили COVID-19 у 40-річної жінки з Бердичева, яка працює в лікарні, а її чоловік нещодавно повернувся з-за кордону.

Микола Суслик наголосив, що іноді медичні працівники і пацієнти приховують інформацію про стан свого здоров’я та контакти з потенційними хворими на COVID-19.

«На жаль, на сьогоднішній день і пацієнти, і медичні працівники не відкривають повністю всієї правди по епіданамнезу (інформація про контакти та можливі шляхи зараження – ред.). Наприклад, у нас є пацієнт у районі, якого потрібно оперувати, тому що дуже складний перелом. Він запевняв нас, що в нього не було контактів (з інфікованими), що він не хворий, але з метою безпеки як медичних працівників, так і майбутніх пацієнтів (сусідів) по палаті, ми провели йому ПЛР-діагностику для того, щоб спокійно його прооперувати. На жаль, ПЛР-діагностика підтвердила у нього COVID. І тепер ми його ведемо, як пацієнта з COVID-інфекцією: він буде прооперований, виїде бригада і прооперує такого пацієнта. Тому ми закликаємо, щоб громадяни, які звертаються за допомогою, відверто і прямо розказували про те, який у них епіданамнез, які, можливо були, клінічні прояви, щоб лікарі прийняти правильне рішення і не було небезпеки інфікування, як колег – медичних працівників, так і пацієнтів, які будуть поряд в палаті», - сказав Микола Суслик.

Нагадаємо, на вечір 22 квітня у Бердичеві підтвердили 10 нових випадків коронавірусу, з яких 9 виявили у медичних працівників. 23 квітня станом на 22:00 год. кількість інфікованих COVІD-19 в Житомирській області становила 309 осіб, найбільше – в Житомирі (91), Коростені (65) та Бердичеві (63).

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 24 квітня 2020 року в Україні підтверджено 7647 випадків COVID-19, з них 477 виявили за останню добу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА. коронавірус Суслик медик Бердичів  
Матеріали по темі