Здоров'я

​На брифінгу в Житомирській ОДА розповіли, кому роблять ПЛР-дослідження на коронавірус та чи можна самостійно зробити тести

24 April 2020, 12:25

У Житомирській області значно зросла кількість ПЛР-досліджень, проте обладнання лабораторного центру дозволяє провести за добу до 100 перевірок.

Про це 24 квітня на щоденному брифінгу розповів начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик.

«На сьогодні є затримка з отриманням результатів ПЛР-досліджень, але не 8 днів, як пишуть у соцмережах, а два-три дні. Тому що, якщо раніше ми обстежували тільки підозри, або пацієнтів з явною клінікою COVІD-19, то на сьогоднішній день ми обстежуємо абсолютно усіх контактних осіб, перепровіряємо тих, хто уже пролікувався, і медичних працівників, які безпосередньо контактують з інфікованими пацієнтами. Тому що щотижня потрібно перевіряти і медичних працівників. Саме тому у нас значно зросла кількість обстежень. Швидкість проведення дослідження не залежить від медичного персоналу, вірусологів чи лаборантів. У нас є бригади, які працюють 24/7, тобто цілодобово, визначений графік. Але наявне обладнання має можливість за добу зробити до 100 обстежень. Тому затримка пов’язана з великою кількістю досліджень», - пояснив Микола Суслик.

Він також уточнив, кому саме роблять ПЛР-тестування, та чи можна буде перевіритись на коронавірус за власним бажанням, зокрема, у приватних клініках.

«Обов’язково тести роблять медичним працівникам, пацієнтам, які мають клінічну картину COVІD-19, а також тим, хто має підозру COVІD-19. Але це не підозра, поставлена самим пацієнтом, а підозра – поставлений лікарем діагноз. Тому, якщо у когось спостерігаються клінічні прояви, або якщо пацієнт думає, що може бути інфікований, або якщо у нього є сумніви щодо контактних осіб, він повинен звернутися до сімейного лікаря дистанційно, в телефонному режимі. Далі сімейний лікар має визначити схему обстеження і лікування. На сьогоднішній день у нас на Житомирщині у приватних клініках ПЛР дослідження не проводять. Ми уже анонсували, що практично, завершений ремонт в обласній лікарні, чекаємо апарат і надіємось, що він працюватиме для моніторингу пацієнтів, які могли бути контактними, а також тих, хто бажає самостійно перевіритись. Якщо це буде за направленням сімейного лікаря – це буде безкоштовно, якщо пацієнт самостійно бажає пройти таке дослідження – людина зможе оплатити вартість такого обстеження. Сподіваємось, на наступному тижні запустити апарат і почати працювати», - повідомив Микола Суслик.

Нагадаємо, 13 квітня 2020 на брифінгу в ОДА повідомили, що потужність Житомирського обласного лабораторного центру – це близько 100 ПЛР-досліджень на добу.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 24 квітня 2020 року в Україні підтверджено 7647 випадків COVID-19, з них 477 виявили за останню добу.

Станом на 22:00 год. 23 квітня кількість інфікованих COVІD-19 в Житомирській області становить 309 осіб: за добу підтвердили 5 випадків. Одужали - вже 5 людей.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус ПЛР тест зараження дослідження ОЛЦ  
Матеріали по темі